podzielnosc i rownanie
6latek : Bede mial tutaj dwa zadanie jedno powiazane z drugim
Zadanie nr 1 .
Udowodnij ze kwadrat kazdej liczby naturalnej jest postaci 3k lub 3k+1 gdzie k∊C
n=3k to n2= 9k2= 3*k2
n=3k+1 to n2=(3k+1)1= 9k2+6k+1= 3(3k2+2k)+1
n=3k+2 to n2=(3k+2)2= 9k2+12k+4= 3(3k2+4k+1)+1
Teraz zadanie nr 2
mam w nim skorzystac z udowodnionego twierdzenia z adania nr 1
Tresc:
czy rownanie x2−3y=17 ma rozwiazanie ktora jest para liczb calkowitych
wwedlug mnie bedzie tak
x2=17+3y= 3(y+5)+2
Wiec x2 nie jest postaci ani 3k ani 3k+1 tylko postaci 3k+2 wiec nie bedzie rozwiazan
23 sie 13:06
Janek191:
W z.1 trzeba poprawić zapisy
23 sie 13:11
6latek : Janek191
To znaczy jak ?
23 sie 13:15
Janek191:
n = 3 m to n2 = 9 m2 = 3*(3 m2) = 3 k ; k = 3 m2
23 sie 13:20
6latek : dziekuje CI juz widze .
23 sie 13:22
Mila:
(1) Inaczej sformułowane , kwadrat każdej liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje resztę
0 lub 1.
23 sie 18:56
6latek : Dobry wieczor
Milu 
jestem troche zmartwiony bo sie nie goi dobrze i mam chorobowe az do 15 wrzesnia
Duzo czasu do myslenia a to jest dla mnie niedobrze .Wolalbym chodzic do pracy
23 sie 19:01
Omikron: To rób zadania
23 sie 19:03
6latek : Czesc

Oczywiscie z ebede wstawial
23 sie 19:05
Omikron: Teraz jak już maciu napisał maturę, to będzie się mniej działo na forum

Chociaż zaraz rok szkolny to się pewnie rozkręci
23 sie 19:06
6latek : maciu to byl troll
pojmuje , nie pojmuje i tak w kolo .
23 sie 19:10
Mila:
Witaj Krzysztofie, to niedobrze, a stosujesz się do zaleceń lekarza?
Przy dużym cukrze tak może być,
skonsultuj się z jakąś dietetyczką z diabetologii, jeśli masz możliwość. Dieta jest bardzo
ważna.
Poczytaj w internecie gojenie ran przy cukrzycy.
23 sie 19:11
6latek : Tak
Milu
23 sie 19:16
Mila:
23 sie 19:23