obliczanie pola ograniczonego polami
Łoś: Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y=2−x
2
x−y=0
| | 1 | |
Czy odpowiedzią do tego zadania jest: P= 3 |
| |
| | 3 | |
23 sie 11:47
23 sie 11:54
Jerzy:
A na jakie obszary podzieliłeś to pole ?
23 sie 11:55
Janek191:
23 sie 12:10
Jerzy:
| | 17 | | 4 | |
Jeśli się nie "walnąłem" w rachunkach, to: P = |
| + |
| √2 |
| | 6 | | 3 | |
23 sie 12:12
Łoś:

nie umiem rysować tutaj wykresów.
kwadracik − funkcja ograniczająca pole z góry y=2−x
2
trójkąt− funkcja ograniczająca pole z dołu y=x
pole to całka oznaczona z dołu −1 z góry 1
| | 1 | | 1 | |
∫(2−x2−x)dx= 2x− |
| x3 − |
| x2 + C |
| | 3 | | 2 | |
23 sie 12:12
23 sie 12:13
Łoś: już zauważyłam... głupi błąd zrobiłam
23 sie 12:14
Jerzy:
Ja też zrobiłem bład ... policzyłem tylko obszar na prawo od osi OY
23 sie 12:28