SKALA PODOBIENSTWA
kofing: Dany jest kwadrat K
1 o boku 3cm. Jaka jest skala podobienstwa kwadratow k
1 i k
2 jesli pole
kola:
a)opisaneo w kwadracie k
2 wynosi 16π cm
2
b)wpisanego w kwadrat k
2 wytnosi 1024π cm
2
a) πR
2=16π/π
R
2=16
R=4
√2=4
a
2√2=8
2a
2=8
√2
a
2=4
√2cm
s=
44√2 =
1√2 =
√22
moze mi ktos wytlumaczyc skad sie wzial ten zapis?:
√2=4
a
2√2=8
2a
2=8
√2
a
2=4
√2cm
23 sie 11:10
6latek : √2≠4
Proponuje CI aby narysowac sobie kwadrat i wpisac w niego okrag i opisac na min okrag wtedy
ladnie widac
zcemu sa rowne te promienie
23 sie 11:15
6latek : Stosunek obwodow dwoch figur jest rowny skali podobienstwa
stosunek pol dwoch figur jst rowny kwadratowi skali podobienstwa .
23 sie 11:18
Jerzy:
promień koła o[pisanego: r = 4 jest połową przekatnej kwadratu,
zatem: d = 8 ,
| | 8 | | 8*√2 | |
d = a√2 , czyli: 8 = a√2 ⇔ a = |
| = |
| = 4√2 , czyli bok a = 4√2 |
| | √2 | | 2 | |
23 sie 11:21
kofing: b)
πR2=1024 /π
R2=1024
R=32
R=12a2 =32 <−− czemu tutaj jest 32 zamiast 16? No bo przeciez pierwiastek z 32 (tak bylo
w przykladzie a chyba)
a2=64
s=464 = 116
i czemu w s w mianowniku jest 4? skad sie to wzięło?
23 sie 11:42
kofing: a dobra.. 4 w mianowniku wziela sie z tresci zadania to juz wiem
23 sie 11:43
6latek : No widzisz . I od razu zycie staje sie prostsze
23 sie 11:44
kofing: a co z ta 32?
23 sie 11:45
Jolanta: w a)masz opisanego na kwadracie czy wpisanego w kwadrat ?
23 sie 13:40
kofing: a) opisanego w kwadracie a b) wpisanego w kwadrat
23 sie 14:29