wartosci funkcji trygonometrycznych
kofing: Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata ostrego alfa jesli wiadomo ze
sinAlfa = 0.6
b) cosAlfa = 0.9
c)cosa= 1/4
d)sina=√33
to sie rozwiazuje jakimis wzorami?
23 sie 10:10
Jerzy:
Korzysta się z tzw. jedynki trygonometrycznej: sin2x + cos2x = 1
a) sinx = 0,6
wtedy: cosx = √1 − (sinx)2 = √1 − (0,6)2 = √1 − 0,36 = √0,64 = 0,8
23 sie 10:14
kofing: w odpowiedzi do pierwzego przykladu jest:cosAlfa=3√1110. tgAlfa= √1133 i ctfAlfa=
3√11
23 sie 10:22
Jerzy:
To postaraj się o lepszą książkę.
23 sie 10:26
6latek : A to nie jest zadanie maturalne ?
23 sie 10:26
Jerzy:
| | 3√11 | |
Jeżeli: sinx = 0.1 , to wtedy: cosx = √1 − (0,1)2 = √0,99 = |
| |
| | 10 | |
23 sie 10:29
kofing: 6latek − to zadanie jest z powtorzenia dzialu z ksiazki

Dziekuje Jerzy za odpowiedz.
23 sie 10:34
6latek : Skoro to z ksiazki to licz drugi przyklad
korzystasz z e wzrow
sin
2α+cos
2α=1 (to juz napisal
Jerzy
DO dziela
23 sie 10:45
kofing: nie rozumiem

nie wiem jak podstawic
23 sie 16:16
Adam: masz kąt ostry więc wszystkie wartości są dodatnie
a) sinα=0,6
sin2α+cos2α=1
cos2α=1−0,36=0,64
cosα=0,8
tgα=0,6/0,8=3/4
ctgα=1/(3/4)=4/3
b) cosα=0,9
sin2α+cos2α=1
sin2α=1−0,81=0,19
sinα=√19/10
tgα=√19/9
ctgα=9/√19=9√19/19
c) cosα=1/4
sin2α=15/16
sinα=√15/4
tgα=√15
ctgα=1/√15=√15/15
d) sinα=√3/3
cos2α=2/3
cosα=√2/3=√6/3
tgα=√2/2
ctgα=√2
23 sie 17:10