stara szkoła
Jacek: Witam, czy ktoś zna może jakieś ciekawe tytuły zbiorów zadań/podręczników/repetytoriów z czasów
liceum 4−letniego. Moje poszukiwania spoczęły na niczym... a bardzo bym chciał tak dla siebie
przerobić taką książkę.
23 sie 08:43
Jacek:
23 sie 11:24
23 sie 11:31
wojtek: a potem się zastanów czy chcesz jeszcze studiować
23 sie 11:33
Jacek: dlaczego? na studia idzie się w wiadomym celu lub wcale xd
23 sie 11:51
23 sie 11:57
Jacek: myślę że szkoła podstawowa jest nieistotna
23 sie 12:03
Janek191:
1) K. Dworecka, Z. Kochanowski
Konkursy matematyczne − wybór zadań WSiP 1987
2) Tadeusz Korczyc Jerzy Nowakowski
MATEMATYKA zbiór zadań dla klas III, IV i V szkoły średniej
POW "BGW" W −wa 1991
3) Aniela Ehrenfeucht Olga Stande
Algebra Zbiór zadań z matematyki elementarnej
PWN W −wa 1984
4) Henryk Pawłowski, Wojciech Tomalczyk
Zadania z matematyki dla olimpijczyków gimnazjalistów i licealistów
Oficyna Wydawnicza " Tutor" 2001
5)
Mirosław Grabowski Karol Szymański
Zbiór zadań dla uczniów szkół średnich o zainteresowaniach matematycznych
WSiP W −wa 1991
23 sie 12:03
23 sie 12:14
Jacek: Oo ciekawe, mogłyby wrócić takie zadania do szkoły podstawowej a nie takie ciepłe kluchy jak
dziś.
23 sie 12:23
Janek191:
P = 78
P
1 = 78 : 8 = 9,75
a
2 √3 = 39
a
2 = 39 :
√3 = 13
√3
więc
a =
√13 √3
===========
23 sie 12:25
6latek : dzien dobry
Janek191 
Pozdrawiam
Odp dp zadania a≈4,74 wiec dobrze rozwiazales
23 sie 12:31
Jacek: mam malutkie pytanko, czy da się jakoś sprytnie zrobic zeby nie bylo pierwiastka pod
pierwiastkiem?
23 sie 12:37
Janek191:
Witaj

Kupiłem przez pomyłkę kalkulator bez opcji obliczania pierwiastka kwadratowego, a czasem
trzeba obliczyć pierwiastek.

::
23 sie 12:39
Janek191:
a = √13*4√3
23 sie 12:40
Jacek: a gdyby nie bylo mnozenia tylko dodawanie?
23 sie 12:43
Jolanta: Matematyka w zadaniach dla kandydatów na wyższe uczelnie autorzy W.Leksiński, B.
Macukow,W.Zakowski 2 części
Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie techniczne R.Leitner, W.Żakowski
23 sie 12:43
maciu: Jolanta dziękuje,ci za pomoc wyobraź sobie,że było zadanie na najmniejszą wartość funkcji

niestety było
23 sie 12:45
Jolanta: Mam nadzieję,że zrobiłeś
23 sie 12:47
maciu: no,kurcze nie wiem jest możliwe że najmniejsza wartość y to − 30,25
23 sie 12:49
maciu: bo było tak w przedziale od <−6 do 6>
a xw wyszedł −5,5 czyli się miescił i obliczyłem y
23 sie 12:50
Jacek: ponawiam swoje pytanie
23 sie 13:41
6latek : Jacek . Dostales tyle pozycji do przerpobienia z eczasu Ci braknie jak bedzies chcial to
wszystko przerobic . czego jescze oczekujesz ?
23 sie 18:52
Jacek: chodzi o mój przeostatni post a mianowicie czy w takim wyrażeniu jak to
√3+√2, czy istnieje
jakiś sprytny sposób aby pozbyć się pierwiastka spod pierwiastka
24 sie 08:18