Pomożecie ?
Maciek: 12n−1n2+n+14n2+2n+14n2+6n+2−12n+2
23 sie 06:41
mat:
....=0
23 sie 18:48
Adam: D: n∊R−{−1/2;−1;0}
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| + |
| − |
| =0 |
| 2n | | n(n+1) | | 4n(n+1/2) | | 4(n+1/2)(n+1) | | 2(n+1) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(n+1)(n+1/2)−n−1/2+ |
| *(n+1)+ |
| n− |
| n(n+1/2)=0 |
| 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
2(n+1)(n+1/2)−4n−2+(n+1)+n+2n(n+1/2)=0
2n
2+3n+1−3n−2+n+1+2n
2+n=0
4n
2+2n=0
n=0 v n=1/2
n∊∅
23 sie 19:06
mat:
Ja w tym zadaniu nie widzę równania ?
23 sie 19:13
Adam: przecież napisałeś że =0
23 sie 19:17
mat:
Ja podałem wynik ostateczny ( wartość takiego wyrażenia =
0)
23 sie 19:20
23 sie 19:22
Eta:
Ja też liczyłam ( dwa razy

wynik mam
0
23 sie 19:24
Adam: teraz widzę że zamieniłem − na + w pewnym momencie
23 sie 19:33
Eta:
23 sie 19:33