x2−3x+2 | |
. | |
x3+2x2+x |
x2 | 6 | |||
Odpowiedź z książki: ln | + | + C . | ||
|x+1| | x+1 |
x2−3x+2 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
x(x+1)2 | x | x+1 | (x+1)2 |
x2−3x+2 | 2 | −1 | −6 | |||||
∫ | = ∫ | + | + | = | ||||
x(x+1)2 | x | x+1 | (x+1)2 |
6 | x2 | 6 | ||||
=2ln|x|−ln|x+1|+ | =ln | + | ||||
x+1 | |x+1| | x+1 |
(x2+2x+1)+(x+1)−6x | 1 | 1 | 6 | |||||
= | = | + | − | |||||
x(x2+2x+1) | x | x(x+1) | (x+1)2 |
2 | 1 | 6 | ||||
= | − | − | ||||
x | x+1 | (x+1)2 |
6 | ||
Dlatego ∫ = 2 ln |x| − ln |x+1| + | ||
x+1 |
L(x) | ||
∫ | dx | |
M(x) |
L(x) | R(x) | |||
∫ | dx=∫W(x)dx+∫ | dx | ||
M(x) | M(x) |
R(x) | R1(x) | R2(x) | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
M(x) | M1(x) | M2(x) |
R2(x) | dx | dx | dx | |||||
∫ | dx=A1∫ | +A2∫ | +...+Ak∫ | |||||
M2(x) | x−a1 | x−a2 | x−ak |
2x+p1 | 2x+p2 | |||
+B1∫ | dx+B2∫ | dx | ||
x2+p1x+q1 | x2+p2x+q2 |
2x+pm | ||
+...+Bm∫ | dx | |
x2+pmx+qm |
C1 | dx | ||||||||||||
+ | ∫ | ||||||||||||
√q1−p12/4 |
|
C2 | dx | ||||||||||||
+ | ∫ | +...+ | |||||||||||
√q2−p22/4 |
|
Cm | dx | |||||||||||
∫ | ||||||||||||
√qm−pm2/4 |
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |