Trygonometria
Kocham: Tg60 stopni − cos 60
Tg − pierwiastek z 3
Cos 60 − 1/2
Jestem amebą z pierwiastków, prosze o łomatologiczne wytłumaczenie
22 sie 22:35
maciu: do matury 10 godzin odejmij od tego sen = JUŻ NIE ZROZUMIESZ
22 sie 22:36
Jack:
| | 1 | |
tg 60 − cos 60 = √3 − |
| |
| | 2 | |
koniec zadania.
22 sie 22:37
Kocham: Takie rozwiązanie to wiem, ale mam w moim arkuszu że rozwiązanie to 2pierwiastek z 1 przez 3
22 sie 22:38
Adam: masz na myśli dlaczego tak jest? z własności trójkątów stopnii 30,60,90
a pierwiastki są naturalne, patrz przekątna kwadratu
pierwiastki to liczby jak każde inne
22 sie 22:38
Kocham: 2 pierwiastek z 3 przez 3
22 sie 22:39
Jack:
| | 1 | | 2√3 | | 1 | | 2√3−1 | |
√3 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
jednak jak zostawisz w postaci √3 − |
| to jest jak najbardziej poprawne. |
| | 2 | |
22 sie 22:40
maciu: 1,73+0,5
22 sie 22:42