Wielomian
K: Bardzo proszę o pomoc z tymi dwoma zadaniami:
1.Znajdź te argumenty, dla których funkcje f(x)=(x−5)(x2+2x) i g(x)=3x−15 przyjmują tę samą
wartość, a następnie podaj współrzędne punktów wspólnych wykresów obu funkcji.
2. Wielomian x4+4 można rozłożyć na czynniki w następujący sposób:
−przedstawiamy najpierw wyrażenie x4+4 w postaci różnicy kwadratów dwóch wyrażeń.Aby to
uzyskać do wielomianu x4+4 dodamy i odejmiemy wyrażenie 4x2:x4+4=x4
+4x2+4−4x2;
−korzystając ze wzoru a2+2ab+b2=(a+b)2, otrzymujemy x4+4=(x2+2)2−(2x)2
−korzystając ze wzoru a2− b2=(a−b)(a+b), otrzymujemy rozkład danego wielomianu na czynniki:
x4+4=(x2−2x+2)(x2+2x+2)
a) stosując przedstawioną metodę, rozłóż na czynniki drugiego stopnia wielomian x4+1
b) Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że liczna n4+4 jest liczbą pierwszą.
6 sty 21:59
K: Bardzo proszę o pomoc
6 sty 22:34
Godzio: 1)
(x−5)(x2+2x) = 3x−15
(x−5)(x2+2x) −3(x+5) =0
(x−5)(x2+2x −3)=0
(x−5)(x2 −x +3x−3) =0
(x−5)( x(x−1) +3(x−1) ) =0
(x−5)(x−1)(x+3) =0
x=5 x=1 x=−3
g(5) = 0
g(1) = −12
g(−3) = −24
6 sty 22:37
Godzio:
x4 + 1 = (x2+1)2 − 2x2 = (x2+1 − √2x)(x2+1+√2x) = (x2− √2x+1 )(x2+√2x+1)
6 sty 22:42