Równanie
Życie jest do bani: Rozwiaz równanie
x3/2 − x2/3 = x/6
22 sie 22:18
22 sie 22:19
Życie jest do bani: Tak. Sam początek, reszte już sobie oblicze. Poprostu jak zaczać
22 sie 22:21
Jack: jesli tak wyglada jak napisalem...
mnozac obustronnie razy 6 otrzymuje:
3x
3 − 2x
2 = x
3x
3 − 2x
2 − x = 0
x(3x
2−2x−1) = 0
x = 0 lub 3x
2 − 2x − 1 =0
Δ = 4 +12 = 16
√Δ = 4
zatem odpowiedzi to
| | 1 | |
x = − |
| , x = 0 , x = 1 |
| | 3 | |
PS
Zycie wcale nie jest do bani
22 sie 22:21
Życie jest do bani: Po prostu*
22 sie 22:21
Jack: aj sie rozpedzilem, nastepnym razem tylko poczatek napisze.
22 sie 22:22
Życie jest do bani: Dzięki serdeczne
22 sie 22:22
Jack:
22 sie 22:23
Życie jest do bani: Mnożymy czy dzielimy przez 6?
Jeszcze takie pytanko.
22 sie 22:24
Jack: mnozymy
bo mamy
skoro mamy takie dzielenie to mnozymy razy 6.
| | x3 | | x2 | | x | |
6 * |
| − 6* |
| = 6* |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
co po skroceniu daje
3x
3 − 2x
2 = x
22 sie 22:26
Mariusz:
Oj Jasiek nie czytałeś Lalki
"...głupstwo całe życie, którego początku nie pamiętamy, a końca nie znamy. "
25 sie 21:49
Jack: ?
akurat lalke czytalem...
25 sie 21:59
6latek : Jack 
Jaka lalke ? Zosię , czy Marysie ? czy inna probowales rozczytac ?
25 sie 22:50