zadania
Tia: 1) Miary kolejnych kątów czworokąta wyrażone w stopniach to kolejne liczby nieparzyste. Czy
można na tym czworokącie opisać okrąg? Uzasadnij.
2) Plac osiedlowy o powierzchni 0,52ha ma kształ czworokąta. Wewnątrz placu wydzielono parking
samochodowy, również w kształcie czworokąta, o powierzchni 104m2. Oba czworokąty są figurami
jednokładnymi. Plac i parking trzeba ogrodzić siatki. Ile razy więcej metrów siatki potrzeba
na ogrodzenia całego placu niż na ogrodzenie parkingu?
22 sie 21:28
Tia: halooo? ;;
22 sie 22:06
6latek :

KOlejne liczby nieparzste to
α=2n+1 β=2n+3 γ=2n+5 δ=2n+7
Teraz na czworokacie mozna opisac okrag jesli suma przeciwleglych katow wynosi 180
o
czyli musi byc u nas
2n+1+2n+5
musi sie rownac 2n+3+2n+7
ja tak mysle α
22 sie 22:21
Adam: 1) α, α+2, α+4, α+6 gdzie α − nieparzysta
α+1+α+5=180
α+3+α+7=180
2α+6=2α+10
6=10 sprzeczność
22 sie 22:23
Adam: czworokąty są podobne więc
0,52 ha = 5200 m
2
k=5
√2
Odp. 5
√2 razy więcej.
22 sie 22:28
Adam: pola są różne o k2
zauważ że siatka to obwód czworokątów, więc tak samo jak boki różnią się o k
22 sie 22:29