tw moivra-laplace
Saris: W urnie znajduje się 36 kul białych i 64 czarnych. Losujemy kule po jednej ze zwracaniem. Ile
losowań należy dokonać, aby ppb tego, że częstość otrzymywania kuli białej różni się od 0,36 o
conajmniej 0,12 było równe 0,1.
Wiem jak zrobić to zadanie jeśli tam by było conajwyżej, ale conajmniej daję nam wartosci spoza
przedziału (0,24;0,48). Jeśli tylko odwrócę znaki to wychodzi mi, że dystrubuanta dla rozkładu
normalnego dla tam wartości 0,12n/
√n jest równa 0,45 co jest niemożliwe. Mógłby ktoś pomóc?
Chodzi mi o to, że jeśli rozpiszę to tak z TW ML:
| | 0,48n−0,36n | | 0,24n−0,36n | |
P( |
| <=Sn<= |
| ) = 0,1 |
| | 0,48√n | | 0,48√n | |
to wychodzi fi(0,12n/
√n)=0,45
Dlatego chyba odwrócenie znaków to zła metoda. Mógłby ktoś to rozpisać?
22 sie 20:46
Saris: bump
22 sie 22:25
Jack: ref?
22 sie 22:33
Saris: tzn?
22 sie 22:49
Jack: ref...refresh, odswiezam zeby ktos to zauwazyl,
ja sie nie znam ;x
22 sie 22:55
Saris: aa xd tego nie znałem
22 sie 23:00
maciu: po co ten spam?nie pisać głupot
22 sie 23:01
Saris: odświeżam
27 sie 12:28
Jack: chyba nic z tego ;
27 sie 20:50
Saris: bump
28 sie 17:13
Saris: szukam kogoś kto mi to rozpiszę

proszę.
To co tam napisałem, że dystrubuanta =0,45 jest niemożliwe, to nieprawda, ale biorąc wartość
symetryczną n wychodzi ~2 bodajże, a ma wyjść ~40.
6 wrz 17:54
Saris: OK. Nieważne, doszedłem do tego.
6 wrz 18:19