Liczba m, dla której funkcja linowa ma nieskończenie miejsc zerowych
hewramobbyn: Zbadaj, czy istnieje liczba m, dla której funkcja liniowa f ma nieskończenie wiele miejsc
zerowych, jeśli:
a) f(x)=(m2−9)x+2m−6
Nie zależy mi na samym wyniku, tylko na tym, by dowiedzieć się jak rozwiązać taki typ zadania.
22 sie 19:39
yht:
y=ax+b
taka funkcja ma nieskończenie wiele miejsc zerowych, gdy a=0 i b=0.
stąd wynika, że w Twoim przykładzie należy rozwiązać równania m2−9=0 oraz 2m−6=0 i jeśli
będzie takie (m) które wyjdzie zarówno z równania m2−9=0 oraz równania 2m−6=0 to oznacza że
istnieje taka liczba m. Jeśli nie − to nie istnieje.
22 sie 19:43
hewramobbyn: dziękuję
22 sie 19:55