22 sie 18:01
maciu: a czemu w takim razie w rzucie dwukrotynm koska mamy 6*6 ?
tam nawet nie jest podane ze bez zwracania,prosze pomozcie,za 15 godzin matura
22 sie 18:07
maciu: przewaznie w losowaniach tak jest?
22 sie 18:16
Mila:
Maciu
Możesz tak:
|Ω|=25 tak jak przy kostkach.
Jednak Ciebie interesuje zbiór M, w którym są liczby o różnych cyfrach.
|M|=25−5=20
Teraz lepiej to rozumiesz?
22 sie 18:20
maciu: no to jest poprosu hamstwo,żeby usuwać podpowiedzi na 14 h przed maturą!
jakoś,bardziej do mnie trafiał twój poprzedni zapis,ale jak widać komuś nie leży w interesie
żeby wynik mojej matury przekroczył 30%
22 sie 18:23
maciu: dwie różne cyfry = bez zwracania tak?
22 sie 18:24
Mila:
Zaraz Ci zapiszę I sposób
22 sie 18:25
Mila:
Tu masz losowanie bez zwracania. (wylosowane dwie cyfry maja być różne )
Za pierwszym razem możesz wylosować cyfrę na 5 sposobów,
za drugim na 4 sposoby .
|M|=5*4=20
======
Tu nie masz rzucania, tylko możesz to traktować jak losowanie bez zwracania,
cyfry mają być różne, to znaczy,
że jeżeli wybrałeś za pierwszym razem cyfrę 5,
to za drugim możesz wybrać jedną z pozostałych {1,2,3,4}.
Teraz zadaj pytanie, ale wcześniej przeczytaj uważnie. I przestań się wściekać.
Spokój ma być.
22 sie 18:31
Mila:
Jeśli chcesz zobaczyć usunięty post, to wpisz nicka i szukaj.
22 sie 18:32
maciu: a jakby nie pisało,że mają być rózne,to trakotować to jako ze zwracaniem?
22 sie 18:32
Mila:
Tak, wtedy masz 25 liczb, bo dochodzą liczby:
{11,22,33,44,55}
22 sie 18:33
maciu: W pudełku są 2 kule białe i 3 czarne . Dwaj chłopcy na przemian wyjmują po jednej kuli bez
zwracania , dopóki jeden z nich nie wyciągnie kuli białej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
jako pierwszy wyciągnie kulę białą ten chłopiec , który rozpoczął wyjmowanie kul ?
a takie zadanie to podstawa jeszcze? bo nie wiem czy sie tego uczyc czy powtarzac nierownosci
22 sie 18:34
Mila:
Zauważ, że u Jakuba, było napisane:
|M| =20 a nie |Ω|.
22 sie 18:39
Mila:
Teraz wychodzę, będę za pół godziny to wytłumaczę. Takiego chyba nie będzie na podstawie.
Narysuj sobie tymczasem drzewko.
22 sie 18:41
maciu: słuchaj,ja to próbowałem i ciężko będzie mi pojąć,chyba odpuszcze,ale możesz pomoć z ciągami
22 sie 18:51