Oblicz f' (0) i f' (1)
Gromek: Witam, mam problem z pochodnymi a dokładnie z wyznaczeniem pochodnej funkcji.
Mam takie zadańko. Oblicz f' (0) i f' (1)
f(x) = −3x
2 + x + 4
nie wiem jak się do tego zabrać a mam do rozwiązania 18 przykładów

Z góry dziękuje za pomoc.
22 sie 17:40
Saizou :
f'(x)=−6x+1
f'(1)=−6+1=−5
f'(0)=1
22 sie 17:50
Mila:
f'(x)=−3*2x+1=−6x+1
f'(0)=1
f'(1)=−6+1=−5
22 sie 17:51
Gromek: akurat f'(x) wiedziałem jak się za to zabrać ale bardziej chodziło mi o to własnie f'(0) f'(1)
co się z tym robi? Podstawia się 0 lub 1 pod X?
22 sie 17:52
nick: podstawiasz do wyliczonej pochodnej pod x
22 sie 17:53
Gromek: dobra debil ze mnie przyjrzałem się i zrozumiałem swój błąd... dzięki za pomoc
22 sie 17:54
Gromek: Mam jeszcze problem z jednym... Próbowałem to zrobić ale wyszło zupełnie coś innego niż w
rozwiązaniu.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) |
| x4 + |
| x3 − |
| x2 |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
22 sie 18:42
nick: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| *4x3 + |
| *3x2 − |
| *2x = x3 +x2 − x |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
dalej se chyba poradzisz?
22 sie 18:59
nick: wynik zawsze mozesz se sprawdzic na wolphramie
https://www.wolframalpha.com/
wpisujesz do niego np: (−3x
2+x+4)' − to ten pierwszy przykład − i wtedy wyskakuje ci ile to
pochodna
22 sie 19:02
Gromek: Tak dalej już dałem radę, dzięki
22 sie 19:05