Rozwiąż rownanie
Treble: Rozwiąż równanie algebraicznie:
3−I4−xI=2x
22 sie 17:36
yht:
3−|4−x|=2x
3−2x=|4−x|
|4−x|=3−2x
| | 3 | |
Założenie: 3−2x≥0 → −2x≥−3 |:(−2) → x≤ |
| |
| | 2 | |
Powyższe założenie należy zrobić, bo wynik wartości bezwzględnej zawsze jest ≥0
4−x=3−2x lub 4−x=−(3−2x)
−x+2x=3−4 lub 4−x=−3+2x
x=−1 lub −x−2x=−3−4
x=−1 lub −3x=−7 |:(−3)
| | 1 | | 3 | |
Patrzę, czy x=−1 oraz x=2 |
| spełniają założenie x≤ |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
2 |
| ≤ |
| − to jest nieprawda |
| | 3 | | 2 | |
zatem równanie 3−|4−x|=2x ma tylko jedno rozwiązanie: x=−1.
22 sie 19:40
Mila:
3−I4−xI=2x⇔
3−|x−4|=2x
1)
|x−4|=x−4 dla x−4≥0⇔x≥4
Dla x≥4 masz równanie:
3−(x−4)=2x
3−x+4=2x
7=3x /:3
2)
|x−4|=−x+4 dla x<4
3−(−x+4)=2x
3+x−4=2x
x=−1
====
22 sie 19:43