Równanie różniczkowe
Karo: Mam takie równanie o zmiennych rozdzielonych:
1) y=0 i tu nie wiem co
2) y≠0:
| | dx | |
zamiast y' mogę zapisać |
| |
| | dy | |
przekształcam i dostaję:
| dy | | −2dx | |
| = |
| i dodaję znak całki |
| y | | x | |
ln|y| = −2ln|x| + c | *e
y=x
−2 +c
y=A*x{−2} , A≠0
jak wyżej nie wiem jak rozpisać pierwszy warunek i nie wiem jak dokładnie zapisywać ładnie to
przyjście z C na A. Dodatkowo to opuszczenie wartości bezwzględnej
Adam: powinno być
i jak masz logarytmy to nie mnożysz przez e tylko dlatego że e
x jest różnowartościowa
e
ln|y|=e
ln(x)−2+c
|y|=x
−2*e
c≥0
y=A*x
−2
a jak masz y=0 to przecież y'=0 więc dla x≠0 masz 0=0