problem z wielomianami..
kofing: siedzie juz przy tym kilka dni i nie moge zrozumiec tych wielomianow..
np. mam zadanie
Rozloz wielomian w na czynniki
i tutaj wiem ze musze cos wyrzucic przed nawias np:
a) w(x) = 3x
4−3x
2
przed nawias wyrzucamy 3x
2
w(x)=3x
2(x
2−1) no i teraz trzeba uzyc wzoru skróconego mnożenia i tutaj zaczyna sie problem
bo czasem tych wzorow skroconego mnozenia po prostu nie widze..
Kolejne zadanie to rozwiaz rownanie
tutaj tez mam problem np:
5x
2+2x
4+x
3=0
no i znowu trzeba wyrzuc x
2
x
2(5+2x
2+x) i co dalej?
Nie rozumiem tego kompletnie.. da sie to jakos na "chlopski rozum" wytlumaczyc?
22 sie 16:35
6latek : x2−1= (x+1)(x−1)
5+2x2+x= 2x2+x+5
teraz delta i wyznacz x1 i x−1 jesli sa
22 sie 16:37
Jolanta: a2−b2=(a−b)(a+b)
drugie Δ
22 sie 16:37
kofing: Pierwsze: 3x2(x−1)(x+1)
Drugie
5x2+2x4+x2=0
x2(5+2x2+1)
2x2+5+1
Δ= b2 − 4ac
Δ= 52 − 4*2*1
Δ= 25 − 8
Δ = 17
x1 = −b−Δ2a
x1 = −5−172*1
x1 = −222 = −11
x2 = −b+Δ2a
x2 = −5+172*1
x2 = 122
x2 = 6
a w odpowiedziach wyszło x=0 eh..
22 sie 16:53
Mila:
Zanim zaczniesz liczyć Δ to uporządkuj równanie:
5x2+2x4+x2=0⇔
2x4+6x2=0
2x2*(x2+3)=0
x2=0 lub x2+3=0
x=0 , równanie x2+3=0 nie ma rozwiązani w zbiorze R bo x2+3>0 dla x∊R
22 sie 18:11
kofing: Mila a jezeli przyklad by wygladał tak: 5x2+2x4+x3 = 0?
22 sie 19:43
Benny: x2(5+2x2+x)=0
x2=0 lub 2x2+x+5=0
x=0 lub 2x2+x+5=0 (delta ujemna, więc brak pierwiastków)
22 sie 19:44
kofing: no i wszystko jasne Benny.
Kazde rownanie wielomianowe moge obliczyc takim sposobem?
22 sie 19:47
6latek : Tak ale tymi sposobami a nie tym sposobem konktertnie
22 sie 20:07
kofing: x5−7x4+12x3=0
x3(x2−7+12)=0
x3(x−4)(x−3)=0 <−−− skad wziela sie ta linijka? W sensie ta 4 i 3?
x3=0 V x−4=0 V x−3=0
x1=0 V x2=4 V x3=3
22 sie 20:34
6latek : =x
3(x
2−7x+12)=0
x
2−7x+12=0
Δ=49−48=1
x
2−7x+12= (x−4)(x−3)
Postac iloczynowa jest taka ax
2+bx+c= a(x−x
1)(x−x
2)
U nas za =1 wiec tej jedynki nie piszsemy
22 sie 20:41
6latek : x3=0 to oznacza ze zero jest pierwiastkiem potrojnym
22 sie 20:45
kofing: Witam, odświeżę temat bo mam jedno pytanie.
Czy jak mam ten przyklad:
5x2 + 2x4 + x3 = 0
2x4 + x3 + 5x2 = 0
Δ= b2−4*a*c
Δ= 12−4*2*5
Δ= 1−40
Δ = −39
i po tym juz moge napisac
x=0 i zakonczyc rozwiazywanie zadania tak?
Czy musze cos dodatkwoego napisac?
23 sie 12:15
Janek191:
x2*( 2 x2 + x + 5) = 0
x = 0 lub 2 x2 + x + 5 = 0
Δ = 1 − 4*2*5 < 0 − brak rozwiązań równania kwadratowego
Odp. x = 0
========
23 sie 12:19
kofing: −2x
3−6x
2+8x=0
−2x(x
2−3x+4)=0/

−2)
x(x
2+3−4)=0
Δ = b
2−4a*c
Δ=3
2−4*1*(−4)
Δ=9+16
Δ=25
√25=5
x
1=
−b − √Δ2*a
x
1=
−3−52*1
x
1=
−82
x
1=−4
x
2=
−b + √Δ2*a
x
2=u{−3+5}{2]
x
2=
22
x
2=1
x=−4 x=0 x=1
moge tak zapisac? nie zostaną mi odjęte punkty na poprawce?
23 sie 12:42
Janek191:
Już w II wierszu od góry jest xle
23 sie 13:26