Nierówności wielomianowe.
Yobo:

(x+3)(x+1)(x−2)(x−4)<0
Dobrze rysunek jest wykonany, (nie chodzi o estetykę).
22 sie 16:05
g: Dobrze. Te punkty to −3. −1, 2, 4.
22 sie 16:09
Yobo:

(x+4)(x+2)(x−1)>0
Jakiś dobry poradnik do rysowania nierówności?
Nawet nie wiem jak mam nazwać mój problem.
22 sie 16:10
Omikron: To drugie źle, z prawej strony od góry powinien wykres iść.
22 sie 16:14
Jaszczureq: Tutaj nie ma w czym być problemu. Z nierówności wyznaczasz punkty czyli odwrotności loiczb w
nawiasach. Jak masz (x+3) to miejscem zerowym jest −3. Przy rysowaniu jeszcze uwzględniasz
znak nierówności jeżeli jest >0 to zaczynasz rysunek z lewej strony od góry a jak <0 to z
lewej od dołu. Tak więc pierszy rysunek musisz odbić
22 sie 16:16
6latek : x*x*x=x3 wezyk od gory
np x*(−x)*x=−x3 wezyk od dolu
22 sie 16:17
Yobo:

"Tutaj nie ma w czym być problemu. Z nierówności wyznaczasz punkty czyli odwrotności loiczb w
nawiasach. Jak masz (x+3) to miejscem zerowym jest −3." To wiem tylko z rysowaniem problem.
No te A>0 wim wim.
22 sie 16:20
Yobo: A z tymi pierwiastkami, to odbijanie jak szło?
22 sie 16:21
Omikron: Chodzi Ci o pierwiastki podwójne, potrójne itd?
22 sie 16:23
Yobo: Tak.
22 sie 16:24
Omikron: Przy parzystym stopniu odbija się, przy nieparzystym przechodzi przez oś
22 sie 16:24
Yobo: Tam było to jakoś podzielone na parzyste i nieparzyste?
22 sie 16:25
Jolanta: rysujesz zawsze od prawej strony,od góry jezeli liczba przed x z najwyższa potegą jest
dodatnia(np 5x4) od dołu jeżeli jest ujemna (np −4x7)
jeżeli liczba pierwiastkow takich samych jest parzysta(np x1=3,x2=3,x3=3 ,x4=3) wykres
odbija
przy nieparzystej przechodzi
22 sie 16:29
Yobo: | | 1 | |
(2x+6)( |
| x+1)(x−1)2(6−3x)≥0 |
| | 2 | |
−3 −2 1
2 2
Chociaż w odpowiedziach te jedynki nie ma.
22 sie 16:30
Omikron: Nie musi być, rozwiązaniem jest przedział. Narysuj wykres
22 sie 16:38
Yobo:

No teraz już widzę dobrze.
22 sie 16:48
yht:
a co wtedy gdy mamy (5−x)2(x+1)(x+3) > 0 ?
można na szybkości policzyć że najwyższa potęga to −x4 i narysować od dołu, a to błąd
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x+3)(x+1)(x−2)(x−4)<0
Jak się nie pomylić czy rysowanie wykresu zaczynamy od góry z prawej czy z dołu
zaczynamy od miejsc zerowych:
x+3=0, x+1=0, x−2=0, x−4=0
x=−3. x=−1, x=2, x=4
największym z miejsc zerowych jest 4
wybieramy sobie liczbę o 1 większą od największego z miejsc zerowych
jest to liczba 5
wstawiamy ją za "x" do (x+3)(x+1)(x−2)(x−4). Jeśli wynik będzie na plusie to zaczynamy rysować
wykres z prawej od góry, jeśli na minusie to z prawej od dołu
(5+3)(5+1)(5−2)(5−4)
8 * 6 * 3 * 1
48 * 3
192
wynik na plusie, więc zaczynamy rysowanie z prawej z góry
22 sie 16:53
Yobo: Mój pierwszy błąd był że rysowałem od lewej.
22 sie 16:57
yht:
(5−x)2(x+1)(x+3) > 0
miejsca zerowe:
5−x=0, x+1=0, x+3=0
−x=−5, x=−1, x=−3
x=5 (pierwiastek 2−krotny), x=−1 (jednokrotny), x=−3 (jednokrotny)
największym z miejsc zerowych jest 5
więc
dla x=6
(5−6)2(6+1)(6+3)
(−1)2 * 7 * 9
1 * 7 * 9 → na plusie → rysujemy z prawej od góry
22 sie 16:59
yht:
rysować zaczynamy zawsze od prawej
Jeśli mamy coś takiego
(4x−5)
3(x−1)
2(x+18) > 0
Miejsca zerowe będą takie:
4x−5=0, x−1=0, x+18=0
4x=5, x=1, x=−18
| | 5 | |
x= |
| (pierwiastek 3−krotny), x=1 (2−krotny), x=−18 (1−krotny) |
| | 4 | |
| | 5 | |
największym z miejsc zerowych jest |
| = 1,25 |
| | 4 | |
w takich przypadkach zamiast 2,25 wygodnie wybrać najbliższą
większą całkowitą, czyli 2
(4*2−5)
3(2−1)
2(2+18)
(8−5)
3*1
2*20
3
3*1*20 widać że na plusie, więc rysujemy z prawej od góry
22 sie 17:06
Yobo:

| | 1 | |
−3(x+3)(4x+2){1− |
| x}(x−3)2 >0 |
| | 2 | |
Kwadratowy nawias w zadaniu coś zmienia?
Oki podstawiam Czwórkę.
Wychodzi mi 357 czyli rysujemy od prawej góry.
Miejsca zerowe to
22 sie 17:12
yht:
Wszystko jest ok (teraz tylko odczytujesz rozwiązanie z wykresu)
Kwadratowy nawias − masz jedynie pamiętać że musisz odbić wykres (tutaj w x=3, tak jak to
zrobiłeś)
Uważaj na takie przykłady
(x2−2x−3)(x+1)(x+4) > 0
miejsca zerowe:
x2−2x−3=0, x+1=0, x+4=0
Δ=... , .........x=−1, x=−4
x1=−1, x2=3, x=−1, x=−4
zobacz: x=−1 pojawiło się dwa razy!
zatem
x=−1 (pierwiastek 2−krotny), x=−4 (jednokrotny), x=3 (jednokrotny)
największe miejsce zerowe to 3
zatem wybieram czwórkę
(42−2*4−3)(4+1)(4+4)
(16−8−3)*5*8
11*5*8 → na plusie, rysujemy z prawej od góry
22 sie 17:21
Yobo:

| | 1 | | 1 | |
−4x(x− |
| )2(x+ |
| )(2x+4)3(x+5)≤0 |
| | 2 | | 3 | |
(2x+4)
3 czyli x=2, czyli bierzemy 3.
Wychodzi ujemne.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x0=0, |
| 2,− |
| ,− |
| ,−5 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
Tylko że jak jest ≤0 to powinny być chyba pod wykresem.
23 sie 08:58
Jerzy:
(2x + 4)3 = 0 ⇔ x = −2
23 sie 09:03
Yobo:

O racja ale, czy wykres jest dobry, czy powinien być od góry.
No bo teraz wszystko widać, są pod wykresami.
23 sie 09:10
Jerzy:
Masz dobry ten poprzedni
23 sie 09:11
Yobo: Kurdę to nie wiem jak mam odczytywać z tych wykresów.
23 sie 09:14
Jerzy:
Początek rysowania zależy od znaku przy najwyższej potędze
( ujemny − od dołu,dodatni − od góry)
23 sie 09:16
Yobo: (2x+4)3
No to tu mam +.
23 sie 09:17
Jerzy:
Interesuje nas znak całego wielomianu...tutaj: −4x*x2*x*8x3*x = −32x8
23 sie 09:20
yht:
albo tak:
miejsca zerowe to:
| | 1 | | 1 | |
0, |
| (dwukrotne), − |
| , −2 (trzykrotne), −5 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
największe z miejsc zerowych to |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc wstawiamy 1 za x (najbliższą większą od |
| liczbę całkowitą) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
−4*1(1− |
| )2(1+ |
| )(2*1+4)3(1+5) |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
−4 * ( |
| )2 * |
| * (2+4)3 * 6 |
| | 2 | | 3 | |
| | 4 | |
−1 * |
| * 216 * 6 → widać że wynik tego działania będzie na minusie, więc rysujemy od dołu |
| | 3 | |
23 sie 09:25
Yobo:

b)
x(x
2−1)(x
2−9)(x+2)<0
Od góry.
x
0= −3,−2,−1,0,1,3
23 sie 09:32
Jerzy:
Dobrze.
23 sie 09:37