matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.............
Jan:
sprawdź, czy podana równość jest tożsamością
1
1
sinα
cosα
1. (
−
)*(1+tgα+ctgα)=
−
cosα
sinα
cos
2
α
sin
2
α
1
1
2. (1+sinα)*(
−
)−cosα=0
cosα
ctgα
22 sie 14:00
Jan:
pierwsze zdobiłem
22 sie 14:40
6latek :
dla sinα≠0 i cosα≠0 (1+sinα)(U{1}{cosα−tgα)−cosα=
1
sinα
(1+sinα)(
−
)−cosα=
cosα
cosα
1−sinα
(1+sinα)*(
)−cosα=
cosα
(1+sinα)(1−sinα
−cosα=
cosα
1−sin
2
α
cos
2
α
−cosα=
−cosα=0
cosα
cosα
L=P toszamosc
22 sie 16:33