całka wymierna
Łoś: Obliczyć całkę;
nie wiem jak się za to zabrać. Mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak to obliczyć?
Stanęłam na tym:
Δ=16
√Δ=4
x
1=−3 x
2=1
dół całki rozpisałam więc (x+3)(x−1)
22 sie 13:43
Benny: Rozłóż na ułamki proste
22 sie 13:45
Łoś: i jeszcze mam jedną całkę, chciałabym, żeby ktoś zobaczył czy dobrze

Całka oznaczona: Góra e dół 1
| | lnx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| e2 + |
| |
| | x | | 4 | | 4 | |
22 sie 13:47
Jerzy:
Nie trzeba rozkładać:
| | 1 | | 2x + 2 | | 1 | |
... = |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x2 + 2x −3| + C |
| | 2 | | x2 + 2x −3 | | 2 | |
22 sie 13:49
Jerzy:
| | 1 | |
Podstawienie: lnx = t , |
| dx = dt |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
.... = ∫tdt = |
| t2 + C = |
| ln2x + C |
| | 2 | | 2 | |
22 sie 13:50
Łoś: o, dziękuję
Jerzy , o takim sposobie nie pomyślałam
22 sie 13:51
w koło wojtek: boś Łosica a nie łoś
22 sie 13:56
Łoś: Jerzy w drugim przykładzie zrobiłam to innym sposobem.
|u=lnx v'=x|
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
i to = |
| x2lnx − ∫ |
| x2 |
| dx= |
| x2lnx − |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| ∫xdx= |
| x2lnx− |
| x2 + C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
co jest w moim sposobie złego?
22 sie 14:00
Jerzy:
| | 1 | |
Przecież masz całkę : ∫lnx* |
| dx , a nie: ∫lnx*x dx ... a tak ją rozpisałaś |
| | x | |
22 sie 14:05
Łoś: w koło wojtek staram się jak mogę być w duchu Łosiem

bo anatomicznie to niemożliwe
22 sie 14:05
Łoś: Jerzy no tak...

głupie błędy
22 sie 14:06
Łoś: jaki powinien być ostateczny wynik drugiej całki?
22 sie 14:14
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
.. = |
| ln2e − |
| ln21 = |
| *1 − 0 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sie 14:16
Łoś: dobrze, teraz się zgadza z moją odpowiedzią

Jeszcze raz dziękuję
Jerzy
22 sie 14:19