matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych
kofing:
oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata ostrego alfa jesli wiadomo ze: a)sinAlfa = 0.1 Ktos wytlumaczy?
22 sie 12:54
Jerzy:
3
√
11
cosα =
√
1 − (0,1)
2
=
√
0,99
=
10
sinα
tgα =
.... podstaw i licz
cosα
1
ctgα =
tgα
22 sie 13:09
Janek191:
sin α = 0,1
99
to cos
2
α = 1 − sin
2
α = 1 − 0,01 = 0,99 =
100
więc
√
99
3
√
11
cos α =
√
0,99
=
=
10
10
oraz
sin α
tg α =
= ...
cos α
1
ctg α =
= ...
tg α
22 sie 13:11