rozwiaz rownania
Rozwiaz rownania: Dzial; wielomiany
Rozwiaz rownania;
a) x
3+5x
2−x−5=0
b) x
2(x−3)
3*(x+1)=0
c)x
3−7x−6=0
Prosilbym rowniez o wytlumaczenie.
Z gory dziekuje
22 sie 12:24
Jerzy:
a) ⇔ x2(x +5) − (x +5) = 0 ⇔ (x2 −1)(x+5) = 0 ⇔ (x+1)(x−1)(x+5) = 0 ⇔
⇔ x = 1 lub x = − 1 lub x = 5
22 sie 12:27
Jerzy:
b) ⇔ x2 = 0 lub (x−3)3 = 0 lub x + 1 = 0 ⇔ x = 0 lub x = 3 lub x = −1
22 sie 12:27
Rozwiaz rownania: Jerzy mógłbyś mi wytlumaczyć skąd się wziął zapis:
(x2 −1)(x+5) = 0 bo nie bardzo rozumiem?
22 sie 12:28
Jerzy:
Wyłaczamy (x + 5) przed nawias , a więc z pierwszego iloczynu mamy x2 , a z drugiego −1
x2(x+5) −1(x+5) = (x2−1)(x+5)
22 sie 12:31
6latek : c) mam rozumiec z eto pozim liceum ?
Jesli tak to zauwaz z e dla x=−1
masz (−1)3−7*(−1)−6= −1+7−6=0
wiec dziel (x3−7x−6) ; (x+1)
i szukaj dalej pierwiastkow o ile sa
a) x3+5x2−x−5=0
x2(x+5)−1(x+5) =0
x2−1)(x+5)=0
dalej probuj Ty
b) kazdy czynnik przyronaj do zera
22 sie 12:31