prosze o pełne rozwiązanie chce sobie przypomniec układy równań
terka:
22 sie 09:52
6latek : A jak metoda chcesz to rozwiazac
jest ich 4 .
22 sie 09:55
Jerzy:
Wybierz najprostszą ...dodaj te równania stronami, a wyeliminujesz y
22 sie 09:57
terka: myślę że metodą podstawiania
22 sie 10:01
6latek : {x=10−y
{10−y−y=2
10−2y=2
−2y=−8
y=4
x=10−y
x=10−4=6
Sparwdzenie
6+4=10
6−4=2
No i gitara
========
22 sie 10:07
terka: a jeszcze jeden przykład.
22 sie 10:12
Jerzy:
2x = 12 ⇔ x = 6
6 + y =10 ⇔ y = 10 − 6 = 4
22 sie 10:12
Jerzy:
6x − 2y = 0
2x + 2y = 24
8x = 24 ⇔ x = 3
9 − y = 0 ⇔ y = 9
22 sie 10:14
terka: a skąd ci się wzięły te liczby? ja chce widzec po kolei jak to jest rozpisane i skad sie to
bierze
22 sie 10:28
Jerzy:
pierwsze równanie mnożysz obustronnie przez 2, a potem dodajesz te dwa równania stronami do
siebie
( w ten sposób eliminujesz niewiadomą y)
22 sie 10:32
terka: dzięki

zaczyna mi sie powoli przypominac
22 sie 10:33