liczba pierwsza
6latek : Zadanie :
Udowodnij z e kazda liczba pierwsza >3 jest postcai 6n+1 lub 6n+5
n∊NU{0}
b) czy twierdzenie odwrotne jest prwadziwe.
Nie bardzo troche to rozumiem dlaczego tylko 6n+1 lub 6n+5 bo przeciez liczba 5n dla n=1
tez jest liczba pierwsza bo dzieli sie przez 1 i przez 5
22 sie 09:31
6latek : Czy tylko rozpatrywac liczby podzielne przez 6 bo o takie liczby pytaja w zadaniu ?
22 sie 09:36
Jack: Mamy wykazac ze kazda liczba pierwsza >3 jest w tamtej postaci
jakbysmy mieli postac 5n to dla n = 2 mamy 10, a to juz nie jest liczba pierwsza...
22 sie 09:39
22 sie 09:56
6latek : ja jeszcze sobie to przetrawie .
22 sie 09:57
6latek : Witaj
Jerzy
dziekuje . NO to teraz twierdzenie odwortne czyli liczba postaci 6n+1 lub 6n+5 nie ejst
prawdziwe bo np 6*4+1=25 (a to jest liczba zlozona
albo 6*5+5=35 tez to jest liczba zlozona
22 sie 10:04
Jerzy:
To twierdzenie działa tylko w jedną stronę ... każdą liczbę pierwszą ..... itd,
ale to nie oznacza,że każda liczba postaci: 6n + 1 jest pierwsza
22 sie 10:16
6latek : Jerzy
Wyslalem do nich zapytatanie o ta liczbe k bo oni piszsa tam ze m=6k+r i k jest pewna liczba
calkowita
Wedlug mnie powinni napisac ze calkowita dodatnia bo przeciez calkowita tez moze byc ujemmna
22 sie 12:23
Jerzy:
Oczywiście,że powinno być "całkowitą dodatnią"
22 sie 12:24
6latek : Dziekuje CI za potwierdzenie
22 sie 12:26