Kwadrat liczby
6latek : Zadanie
Podaj takie dwie cyfry x i y aby liczba xxyy byla kwadratem liczby naturalnej
22 sie 09:00
6latek : Jedynie co teraz przychodzi mi na mysl to zeby ta liczbe zapisac tak
1000x+100x+10y+y
22 sie 09:05
Jack:
Jest to liczba 7744
x = 7
y = 4
√7744 = 88
22 sie 09:29
6latek : czesc

Doszsedles do tego metoda dedukcji czy masz jakies oblizcenia ?
To zadanie jest oznaznazcone jakao trudne .
22 sie 09:32
Jack: klikalem na kalkulatorze najpierw 4 razy mnozenie liczb od 1 do 10
czyli np. 4*4*4*4 i sprawdzalem co wyjdzie a nastepnie juz po 2 razy od 30 do gory.
czyli np. 31*31 = ... , 32*32 = ...,
troche slaby pomysl ale niecale 5min zajelo az sie do 88 dobiegnie
22 sie 09:36
6latek : na zadanie zamkniete to pomysl dobry bo pewnie jedna z odpowiedzi bylaby taka
22 sie 09:38
blee:
7744
22 sie 09:41
6latek : blee
Ja mam taka odpowiedz do zadania ale to jest zadanie otwarte i nalezy wykonac obliczenia .
To bylo zadanie maturalne .
22 sie 09:49
piotr1973: n2= 11(100x+y) ⇒ n2= 121 * m2
√1111/121<m<√9999/121
3<m<9
22 sie 10:05
piotr1973: czyli sprawdzamy m dla 4, 5, 6, 7, 8
22 sie 10:07
Metis: Wiemy, że każdą liczbę naturalną(n) możemy przedstawić w postaci iloczyny liczb pierwszych w
pewnej potędze (x).
n=2
x2*3
x3*5
x5*...*p
xp , stąd mamy:
n
2=(2
x2*3
x3*5
x5*...*p
xp)
2
co jest równoważne
n
2=2
2x
2*3
2x
3*5
2x
5*...*p
2x
p (*)
oraz
x
2, ... , x
p ∊Z
i
x
2, ... , x
p ≥0
Z postaci (*) wynika, że kwadrat dowolnej liczby naturalnej po rozłożeniu na czynniki pierwsze
ma wszystkie wykładniki parzyste.
Nasza liczba postaci xxyy, ma być kwadratem liczby naturalnej, mamy zatem:
xxyy=n
2 ⇔ xxyy= 2
2x
2*3
2x
3*5
2x
5*...*p
2x
p
Ale to chyba Nas nigdzie nie zaprowadzi
22 sie 10:09
6latek : WItam

ja wroce do tego tylko teraz zle sie czuje . jesli bedzie potem na forum to ponownie z sie
zgloszse .
Wydaje mi sie ze trzeba bedzie skorzystac z cechy podzielnosci przez 11 . Ale to pozniej .
22 sie 10:17
Saizou :
n2=1000x+100x+10y+y=11(100x+y), zatem mamy
100x+y=11•k2 Korzystając z cechy podzielności przez 11, mamy
x+y=11t gdzie t € Z, co więcej największa wartość x+y wynosi 18, stąd t=0 lub t=1
t=0 nie może być bo wtedy x=−y co jest sprzeczne
t=1, otrzymujemy
x+y=11→y=11−x
100x+y=11•k2
100x+11−x=11•k2
99x+11=11•k2
9x+1=k2
i teraz już łatwo sprawdzać kolejne x (przypominam że x € {1,2,3,...,9})
x=1 k2=10 NIE
x=2 k2=19 NIE
x=3 k2=28 NIE
x=4 k2=37 NIE
x=5 k2=46 NIE
x=6 k2=55 NIE
x=7 k2=64 TAK
x=8 k2=73 NIE
x=9 k2=82 NIE
stąd x=7, doliczając y otrzymujemy x=7 i y=4, i otrzymujemy liczbę 7744
22 sie 13:19
f: ?
22 sie 13:20
6latek : dzieki
Saizou
22 sie 16:04
6latek : Saizou moze po kolei
1 linijka to tak
Liczbe te przedstawaimu w postaci
1000x+100x+10y+y= 11(100x+y) to wiem dlaczgo /
ale napisales w swoim rozwiazaniuz e=n2
Druga linijka 100x+y= 11*k2 i korzystajac z cechy podzielnisci przez 11 mamy
najpierw zakonczmy na tym (jakiej cechy?
Tylko tak bardziej zrozumiale jakbys to napisal
Potem przejdziemy dalej
22 sie 21:23
Adam: z wikipedii:
Co oznacza podzielność przez 11:
liczba jest podzielna przez 11, jeśli po odjęciu sumy cyfr stojących na miejscach
nieparzystych od sumy cyfr stojących na miejscach parzystych otrzymamy liczbę podzielną
przez 11.
22 sie 21:30
6latek : czesc ,
Potrafisz wytlumaczyc jak z niej tutaj skorzystac ?
22 sie 21:32
Saizou :
xxyy ma być kwadratem liczby naturalnej, czyli w postaci n2
Skoro n2=11(100x+y)
kwadrat to pomnożenie dwóch taki samych liczb (mówiąc kolokwialnie), a to oznacza, że w
11(100x+y) musi być 11•11 (bo już jest jedna 11) i coś jeszcze co jest kwadratem, bo
100x+y>11, więc 100x+y=11•k2 (11 którego nam brakuje i jeszcze jakiś kwadrat liczby)
Teraz wiemy że 100x+y=11•k2, a to oznacza że lewa strona jest podzielna przez 11.
Ta liczba po lewej to x0y, z cechy podzielności mamy, że 0−(x+y)=11t (cecha z 21:30)
Zatem mamy coś takiego
100x+y=11•k2
x+y=11t gdzie t € Z
22 sie 21:43
6latek : [NSaizou]] teraz to sobie przeanalizuje co napisales
Wiec albo zadam nastepne pytanie jesli pozwolisz z jeszcze dzisiaj albo jutro jak bedziesz na
forum
22 sie 21:46
Saizou : Raczej będę jeszcze dzisiaj
22 sie 21:48
6latek : Nie musimy dzisiaj skonczyc . Moze poczekac .
22 sie 21:50
6latek : Saizou
Jeszcze raz
skoro mamy 11*(100x+y) bo tak wyszlo nam z przeksztalcenia i to musi byc kwadrat liczby
natiralnej to
mamy miec 11*11 . jedna z przodu 11 juz mamy ,wiec akby to byl kwadrat liczby naturalnej to
100X+y musi sie rownac 11
TEgo za bardzo nie rozumiem dlaczego napisales 100x+y=11*k2
22 sie 22:12
Saizou :
n2=11(100x+y)
liczba po prawej jest kwadratem, tzn że występują w niej pary liczb
(np. 102=100=2*2*5*5) a mamy już 11, więc potrzeba nam jeszcze jednej 11,
musi być ona w 100x+y, ale z drugiej strony mamy, że 100x+y>11,
a stąd, że w 100x+y musi być jeszcze jakiś kwadrat, czyli 100x+y=11•k2
22 sie 22:17
6latek : Dobrze ale wytlumacz dlazcego napisales ze 100x+y>11 ?
Ja to muszse zrozumiec
22 sie 22:24
Saizou :
żeby pokazać że w 100x+y jest coś jeszcze poza 11, czyli ten nasz k2
22 sie 22:25
6latek : Dziekuje . Teraz juz rozwiaze .
Dziekuje rowniez za cierpliwosc
22 sie 22:27
Saizou :
Proszę

a dalej rozumiesz ?
22 sie 22:28
6latek : Bede staral sie to zrozumiec . Jesli cos bedzie nie tak to poproszse Cie o dalsza pomoc
22 sie 22:33