Proste?
Jack: Dwa "proste" zadanka z konkursu (bardzo dawno byl)
1 .Stosunek 2 liczb dodatnich jest taki sam jak stosunek ich sumy do ich roznicy
2. Rozwiaz uklad rownan w zaleznosci od parametru b
{ x+y = 1
{x*sgn(b) + y = sgn(b2)
{ 1 dla b>0
sgn(b) = { 0 dla b=0
{ −1 dla b<0
============================================================================
21 sie 23:13
Jack: i jeszcze jedno
3. Funkcja f : R→R spelnia warunki :
− f(x+y) = f(x) + f(y)
− f(1) = 1
21 sie 23:16
21 sie 23:23
Saizou :
(1)
Każda para licz ((1+√2)a,a) spełnia warunek, dla a>0
21 sie 23:23
Jack: Zapomnialem dopisac w pierwszym. Polecenie to "wyznacz ten iloraz"
21 sie 23:24
Saizou :
1−
√2 NIE, bo stosunek liczb dodatnich jest dodatni
21 sie 23:24
Jack: a no przeciez...

to pierwsze juz mamy.
21 sie 23:25
21 sie 23:26
Jack:
czy zad 3. moge zrobic tak : ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| + |
| ) = 2 * f( |
| ) = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| + |
| ) = 2*f( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
zatem
21 sie 23:28
Saizou :
a (2) to tak na prawdę 3 proste układy
dla b<0 mamy
x+y=1
−x+y=1
(x,y)=(0,1)
dla b=0 mamy
x+y=1
y=0
(x,y)=(1,0)
dla b>0
x+y=1
x+y=1 tożsamość
21 sie 23:30
Saizou :
Można tak obliczyć
21 sie 23:31
Jack: drugiego to nie rozumiem
21 sie 23:32
Saizou :
−f(x+y)=f(x)+f(y)
jak mnie to wprowadziło w błąd

dopiero po chwili zrozumiałem że to nie znaki minus, tylko
myślniki
21 sie 23:32
Benny: sgn(b2)=0 dla b=0
sgn(b2)>0 dla b≠0
21 sie 23:33
Benny: tam powinno być nie >0 tylko =1
21 sie 23:34
Jack: przepraszam za ten zapis − Saizou.
21 sie 23:35
Saizou :
mamy rozwiązać układ w zależności od parametru b
funkcja signum (znak) przebiega przez rzeczywiste wartości b, zatem najłatwiej rozgraniczać
tak jak podaje wzór
dla b<0, sgn(b)=−1, a sgn(b2)=1, stąd mamy
x+y=1
−x+y=1
i tak dalej
warto jeszcze sobie napisać
{ 0 dla b=0
sgn(b2)= {
{1 w.p.p.
21 sie 23:37
Mila:
(2) korzystasz z def sgn(b)
rozważ sytuacje:
b >0
b=0
b<0
w zależności od znaku b ustalasz drugie równanie.
To właśnie rozpisał Saizou.
21 sie 23:37
Jack: dziekuje wszystkim za pomoc jednakze nie przekonuje mnie ten zapis, mam na mysli, ze :
wiem ze sgn(b) = 0 dla b= 0, jak moge stwierdzic jak zachowa sie sgn(b2)?
to ze np. funkcja sin(α) = 0 dla α = 0 to nie oznacza ze sin(2α) = 0 dla...
chyba zaczynam teraz pisac glupoty... no ale nie moge tego zrozumiec...
21 sie 23:40
Benny: b2 jest nieujemne, więc znak nigdy nie będzie ujemny
21 sie 23:41
Saizou : 1 dla x>0
sgn(x)= 0 dla x=0
−1 dla x<0
teraz naszym x jest b
2
1 dla b
2>0→dla b € R\{0}
sgn(b
2)= 0 dla b
2=0→dla b=0
−1 dla b
2<0→nie ma takiego b
21 sie 23:42
Jack: dobra, chyba cos czaje

dzieki za pomoc.
21 sie 23:46
Jack: Moze jeszcze jedno ktorego nie czaje...
Liczby pierwsze p i q, gdzie p<q nazywaja sie blizniacze, gdy q = p+2
Uzasadnij, ze liczby pierwsze p i q sa blizniacze ⇔ p*q + 1 jest kwadratem liczby naturalnej.
22 sie 22:44
Adam: p*q+1=n2 n∊N
p*q=(n−1)(n+1)
ponieważ p i q są pierwsze
p=n−1 q=n+1
stąd q=p+2
22 sie 22:47
Jack: hmm, no dobra, dzieki wielkie
22 sie 22:53
Saizou :
ale to nie koniec, po to implikacja w lewo, jeszcze w prawo
p,q bliźniacze to pq+1=n2
pq+1=p(p+2)+1=p2+2p+1=(p+1)2 =n2
22 sie 22:56
Adam: no tak, racja
22 sie 22:58
Jack: Dzieki
22 sie 23:06
Jack: Ciagnac dalej ten post...
Oblicz.
1*1! + 2*2! + 3*3! + 4*4! + ... + n * n!
25 sie 12:46
6latek : =(n+1)!−1
25 sie 12:53
Jack: wiem ze to sie tyle rowna, bo wpisalem w wolfram, jednak jak do tego dojsc?
25 sie 12:54
6latek : Masz ten wzor w lepszych takblicach matematycznych
25 sie 12:55
6latek : Kiedys byly w sprzedazy w Biedronce talbice szkolne matematyczne (wydaw. adamantan
strona 61 . Przydatne sumy
25 sie 12:58
6latek : Rowniez w ksiazce znalazlem takie wlasnie zdanie z indukcji matematycznej gdzie byl do
udowodnienia ten wzor
25 sie 13:09
jc: Można wypisać kilka pierwszych wyrazów i odgadnąć wynik
25 sie 15:46
jc:
n*n! = (n+1)! − n!
1*1! + 2*2! + 3*3! + ... + n*n!
= (2! − 1!) + (3! − 2!) + (4! − 3!) + ... + ( (n+1)! − n! ) = (n+1)! − 1
25 sie 16:08
Jack: Ciąg dalszy :x
1. Wykaż, że liczba 291
8 + 3 * 291
4 − 4 jest podzielna przez 200
| | 1 | |
2. Udowodnij, że w dowolnym czworokącie wypukłym a2 + b2 + c2 > |
| d2, |
| | 3 | |
gdzie a, b, c, d oznaczają długości boków czworokąta.
3. Iloczyn dwóch liczb naturalnych jest równy 11016, a ich największym wspólnym dzielnikiem
jest 9. Wyznacz te liczby
Na razie starczy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wiec zaczynam od 1.
niech 291
4 = k
Mamy wykazać, że k
2 + 3k − 4 jest podzielna przez 200
k
2 + 3k − 4 = (k+4)(k−1)
Wracam do podstawienia
(k+4)(k−1) = (291
4 + 4)
(2914 − 1) = (291
4+1)
(2912+1)(2912−1) =
= (291
4 + 1)(291
2 + 1)
(291 − 1)(291+1) = (291
4 + 1)(291
2 + 1)*290*292
ale to nadal nie pokazuje ze jest podzielne przez 200
Pewnie zakonczenie jest banalne jednak ja go nie widze w tej chwili
27 sie 22:00
Jack: jeszcze jedno zadanko dodam
4. Rozstrzygnij czy jest to liczba pierwsza −> 1+23456789
27 sie 22:18
jc: 3456789 = 3k
1+23k = (1+ 2k)(1 − 2k + 22k )
Liczba złożona.
27 sie 22:26
Jack: skad wiemy, ze 3456789 = 3k?
27 sie 22:32
jc: Suma cyfr
27 sie 22:35
Benny: 3+4+5+6+7+8+9=42, dzieli się przez 3
27 sie 22:36
Jack: a no logiczne... zapomnialem o tym ; D
27 sie 22:36
Jack: n to jeszcze te 3 zadanka z 22:00 mi zostaly.
27 sie 22:37
Krzysiek58: zadanie nr 3
x=9k i y=9p i k oraz p liczby wzglednie pierwszse musza byc
x*y= 9k*9p= 81kp= 11016 to k*p= 136
teraz
136= 1*136
136= 2* 68
136= 4*34
136=8*17
Szukaj jeszce rozkladu 136 i patrz ktore sa wzglenie pierwszse
27 sie 22:52
Krzysiek58: Chyba wiecej nie bedzie
wiec masz np k=8 i p=17
wiec x= 8*9=72
y= 17*9= 153
x*y= 72*153= 11016
Bedzie jeszcze jedna taka para
27 sie 22:59
jc:
291 ≡ 3 (mod 8)
2912 ≡ 1 (mod 8)
2918 + 3*2914−4 ≡ 1 + 3 − 4 ≡ 0 (mod 8)
291 ≡ −9 (mod 25)
2912 ≡ 81 ≡ 6 (mod 25)
2914 ≡ 36 ≡ 11 (mod 25)
2918 ≡ 121 ≡ − 4 (mod 25)
2918 + 3*2914−4 ≡ −4 + 3*11 − 4 = 25 ≡ 0 (mod 25)
Dlatego nasza liczba dzieli się przez 8*25=200.
27 sie 22:59
Jack: a mozna bez modow? : D
PS dzieki za pomoc
28 sie 00:30
anaisy: 2. Z nierówności trójkąta
| d2 | | (a+b+c)2 | | a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca | |
| < |
| = |
| ≤ |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| | a2+b2+c2+(a2+b2)+(b2+c2)+(c2+a2) | |
≤ |
| =a2+b2+c2 |
| | 3 | |
31 sie 19:57