Całka wymierna, dobry wynik?
kanikuł: Oblicz całkę wymierną:
Wynik wyszedł mi
| 1 | | 1 | |
| ln|x+2| − |
| ln|x−1| + C |
| 3 | | 3 | |
A w odpowiedzi podane jest:
ln|x+2| − ln|x−1| + C
Czy to ja coś źle policzyłem czy to błąd w odpowiedzi? Szukam błędu i coś nie mogę znaleźć

.
21 sie 22:16
daras: jak pomnożysz przez 3 to będziesz miał tez dobrze
całka z funkcji wymiernej
21 sie 22:20
Saizou :
| | 1 | | 1 | | −1 | |
...=−∫ |
| dx=−∫ |
| dx − ∫ |
| dx=−ln|x+1|+ln|x+2|+C |
| | (x+2)(x+1) | | x+1 | | x+2 | |
21 sie 22:20
daras: | | 1 | |
i skad ci się te |
| wzięły ?  |
| | 3 | |
21 sie 22:27
kanikuł: Aaa okej, w sumie już zauważyłem gdzie sknociłem, zamiast (x−1) zapisałem (x+1) i stąd ten
wynik.
Dzięki za rozwianie wątpliwości

.
21 sie 22:37
daras: | | −1 | | 1 | | 1 | |
a Saizou pomyliła znaki |
| = |
| − |
| |
| | (x+2)(x+1) | | x+2 | | x+1 | |
22 sie 09:29
Saizou :
daras nie pomylił
em znaków
| | 1 | |
bo ja rozkładałem |
| , bo wcześniej skorzystałem z liniowości całki |
| | (x+2)(x+1) | |
22 sie 10:06
daras: pomylił−
eś, bo
kanikuła miał odpowiedź dobrze podaną
22 sie 13:35
Saizou :
przecież dobrze policzyłem, przecież dodawanie jest przemienne i znaki się zgadzają
22 sie 13:59
daras: a tak

przestawiłeś wyrazy, nie zauważyłem
22 sie 17:52
Saizou :
22 sie 18:12