Wykaż że jeśli równanie wielomianowe ma dwa różne rozwiązania..
Log: Hej, potrzebuję pomocy z takim oto zadaniem: Wykaż, że jeśli równanie x3+ bx2+2bx+8=0 ma
dwa różne rozwiązania, to b= −2.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Zadanie próbowałam zrobić przez równanie
"(x−x1)(x−x2)2 = powyższy wielomian" i późniejsze porównanie parametrów przy
odpowiednich stopniach x, ale wynik wciąż się nie zgadza.
21 sie 21:48
Benny: W(−2)=−8+4b−4b+8=0, więc wielomian jest podzielny przez x+2
21 sie 22:03
Saizou :
PODPOWIEDŹ
x3+8+bx2+2bx=(x+2)(x2−2x+4)+bx(x+2)= (x+2)(x2+(b−2)x+4)=0
21 sie 22:07
Log: Dziękuję, już się udało. Jednakże mam pytanie, co nie zgadzało się w poprzednim sposobie
rozwiązywania? Błąd najpewniej był, ale nie mogę się go doszukać.
22 sie 10:45