Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Juliusz: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x2+2x+1 / x2+4x+3.
21 sie 19:31
piotr: | | x+1 | | 2 | |
f(x) = |
| = 1 − |
| , D∊R−{−1, −3} |
| | x+3 | | x+3 | |
21 sie 19:38
6latek : piotr za szybko chciales odpowiedzc

D
f=R/{−3}
21 sie 19:42
piotr: f(x) nie osiąga wartości 1, oraz nie jest określona dla −1 czyli nie osiąga zera
przeciwdziedzina {y∊R ∧ y≠0 ∧ y≠1}
21 sie 19:45
6latek :
21 sie 19:46
piotr: 6latek popatrz na wzór f(x) u Juliusza
21 sie 19:47
Juliusz: Dzięki
21 sie 19:47
6latek : Tak masz calkowita racje .
Popatrzylem tylko na ten przeksztalcony do postaci kanonicznej wzor . Przepraszam bardzo .
21 sie 19:50
Janek191:
| | (x + 1)2 | | x + 1 | |
f(x) = |
| = |
| , x ≠ − 3 i x ≠ − 1 |
| | ( x + 1)*( x + 3) | | x + 3 | |
21 sie 19:55
Saizou :
yx
2+4yx+3y=x
2+2x+1
(y−1)x
2+(4y−2)x+3y−1=0 + założenie że y≠1
Δ=(4y−2)
2−4(y−1)(3y−1)=16y
2−16y+4−12y
2+16y−4=4y
2≥0→y € R\{1}
21 sie 20:34