Styczna do okręgu
Makaz: Sprawdź czy prosta 4x+3y+3=0 jest styczna do okręgu x2−2x+y2−2y−2=0
ta prosta uporządkowana : y=−4/3x−1 (to jest cztery trzecie jakby co)
I teraz powinnam jakoś zapisać ten okrąg w postaci (x−a)2+(y−b)2? Bo potrzebny mi środek
okręgu, promień okręgu. A potem musze porównać środek okręgu z dł.promienia. Tylko jak ja mam
do tego wszystkiego dojść za pomocą tylko tych danych.
21 sie 19:29
Jolanta: (x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y−2by+b2=r2 a2+b2−r2=c
x2−2ax+y2−2by+c=0
21 sie 19:46
Smule: 1. Zapisz okrąg w postaci (x − a)2 + (y − b)2 = r2
2. Zapisz równanie prostej w postaci ogólnej, tj. Ax + By + C
3. Korzystając z wzoru na odległość punktu od prostej, sprawdź czy dla danej prostej i środku
okręgu (a, b) odległość jest równa promienowi.
21 sie 19:50
Jolanta: Makaz podpisz jedno pod drugim
x2−2ax+y2−2by+c=0
x2−2x...
21 sie 19:54
Smule: (x − 1)
2 + (y − 1)
2 = 2
2
(1, 1), R = 2
3y + 4x + 3 = 0
| | 3 + 4 + 3 | | 10 | |
d = |
| = |
| = 2 = R |
| | √25 | | 5 | |
21 sie 19:54
Jolanta: Makaz rozumiesz co zrobiłam?
21 sie 20:05
Makaz: Jolanta czyli mam z układu równań obliczyć współczynniki a,b, c i r?
21 sie 20:12
Jolanta: podpisz swoje równanie pod tym co napisałam i samo ci wyjdzie a i b policzysz r
21 sie 20:27
Makaz: x2−2ax+a2+y−2by+b2=r2
x2−2ax+y2−2by+c=0 /*−1
4x+3y+3=0
a2+b2=r2
y2+c=0
4x+3y+3=0
Na razie nic mi to nie dało poza tym że a+b=r ale i tak nie mam ani a ani b
21 sie 20:47
6latek : Znaz wzory skroconego mnozenia ?
21 sie 20:50
Jolanta:
x2−2ax+y−2by+c=0
x2−2x+y2−2y−2=0
a=1 b=1 c=−2 a2+b2−r2=c
21 sie 20:52
piotr: po podstawieniu do równania okręgu za y y=−4/3x−1
mamy:
1/9 (5 x+3)2=0 czyli jedno rozwiązanie a więc styczna
21 sie 20:57
Makaz: 6latek znam to była moja pierwsza myśl jak zobaczyłam to zadanie ale nie znalazłam żadnego
tutaj. Możliwe że jestem ślepa :')
21 sie 21:18
6latek : za chwile odpiszse
21 sie 21:23
6latek : DO tego beda nam potrzebne dwa wzory
1 (a+b)2= a2 + 2*a*b +b2
2 (a−b)2= a − 2*a*b +b2
Teraz zobacz ta 2 jet bardzo wazna
Wezmy takie wyrazenie
(x−1)2= napisz
21 sie 21:34
6latek : Na razie nie sugerujemy sie zadaniem . Masz to pojac co i jak .
21 sie 21:37
Makaz: x2−2x*1+1 = x2−2x+1 Także luz to umiem
21 sie 21:42
6latek : NO to teraz popatrz na zadanie
masz tam
x2−2x
wiec mozemy to zapisac za pomoca wzoru skroconego mnozenia (x−1)2
tylko ze we wzorze ((x−1)2 jest jeszce +1 Tak ? no to zobacz
x2−2x= (x−1)2−1 ta jedynke co byla we wzorze skroconego mnozenia musimy odjac
Przeczytaj to i napisz czy to rozumiesz (pozniej dam inne przyklady
21 sie 21:47
6latek : Dam inny przyklad
zobacz
Mamy tak x2−6x to 6x= 2*3*x
to juz z tego widzimy ze do wzoru skroconego mnozenia musimy wstawic 3
x2−6x= (x−3)2
ale (x−3)2= x2−6x+9 a
My mamy miec tylko x2−6x wiec od (x−3)2 odejmujemy ta 9
i wtedy bedzie tak
x2−6x=(x−3)2−9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21 sie 21:59
6latek : Ja tez nie bede dlugo na forum wiec jesli chcesz zrozumiec to musisz predzej odisywac
21 sie 22:05
Makaz: Pierwszy przykład rozumiem. Drugi też.
21 sie 22:13
Makaz: Trochę z innej beczki mam pytanie, które mnie nurtuje już od jakiegoś czasu. Czy mogę wiedzieć
ile masz lat? Jeśli to zbyt osobiste to zrozumiem.
21 sie 22:14
Saizou :
6latek przeżywa młodość
21 sie 22:15
daras: w zeszłym roku miał 5
21 sie 22:15
6latek : 
no to teraz tak samo tylko innna niewiadoma y
2−2y =
21 sie 22:34
6latek : Witam Panow
21 sie 22:36
Saizou :
Cześć
Małolacie
21 sie 22:37
6latek : Saizou
Kiedy to programowanie poprawiasz czy juz mas zto za soba ?
21 sie 22:41
6latek : WIdzisz mleczaki mi wylatuja i zamiast masz to mowie
mas z mmi ucieka
21 sie 22:42
6latek : I teraz zobaczcie jak latwo sie pod kogos podszyc . ja mam nick zarezerwowany no i co z tego ?
jak jakis debil sie podszywa?
21 sie 22:44
Saizou :
Zobacz na przerwy, masz na końcu spacje, a w loginie każdy znak się liczy
21 sie 22:45
6latek : I chamstwo dotarlo takze tutaj . Po prostu nie wierze jak do tego doszlo
21 sie 22:48
6latek : Makaz napisz to doprowadze do konca
21 sie 22:48
Saizou :
Niestety, ale Pan Jakub powinien coś z tym zrobić.
21 sie 23:01
6latek : Tez tak mysle bo nie moze byc tak dalej
TY sie udzielasz a tu nagle .... ......
21 sie 23:08
Saizou :
A na tym tracą Ci którzy chcą się czegoś nauczyć i osoby tej pomocy udzielający, bo się zrażają
do dzielenia się swoją wiedzą.
21 sie 23:11
6latek : Ijedni potrafia docenic pomoc , ladnie podziekowac a inni tego nie doceniaja ze w tym momencie
zaoszczedzili duzo pieniedzy ktore by musieli wydac na korepetycje
21 sie 23:16
Jolanta: Saizou nie można sie zrazac jakimiś wyglupami smarkaczy.Tych,którzy chcą sie uczyc jest
znacznie wiecej.I sa bardzo wdzieczni za pomoc
21 sie 23:18
Makaz: Szczerze to lepiej bym to zrozumiała jakbyś rozpisał mi do końca zadanie. Udzielałam się na
innym forum i stąd moja nieobecność. Robię 10 zadań na raz a tutaj nie mogę wstawiać plików
obrazów..
21 sie 23:19
Jolanta: Dobrze u góry napisałaś obliczyc środek (godz 20;52 dokończ) długośc promienia i porównacgo z
odległościa prostej od środka
21 sie 23:22
6latek : Tamto z x juz mamy teraz z y
y
2−2y= (y−1)
2−1
no to teraz zapisujemy
x
2−2x+y
2−2y−2=0
(x−1)
1−1+(y−1)
2−1−2=0
(x−1)
2+(y−1)
2=4 ale wiemy ze we wzorze jest r
2 wiec r=2
Srodek S=(1,1) bo wspolrzedne srodka odczytujemy ze zmienionym znakiem
masz r i masz wspolrzedne srodka okregu wiec
Prosta ma rownanie 4x+3y+3=0 i d=2
A=4 B=3 C=3
| | |4*1+3*1+3| | | 1 | |
d= |
| = |
| =2 |
| | √42+32 | | 5 | |
Prosta jest styczna do okregu . Koniec zadania
21 sie 23:28
6latek : | | 10 | |
Oczywiscie ma byc |
| =2 |
| | 5 | |
21 sie 23:32
Makaz: Dziękuję bardzo!
21 sie 23:45
6latek : Na zdrowie
21 sie 23:55