całka nieoznaczona
Poprawkowicz: Wyznaczyć całkę nieoznaczoną korzystając z metody przez podstawianie z funckji
21 sie 18:59
Poprawkowicz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
21 sie 19:01
Saizou :
Rozumiem, że funkcja podcałkowa jest w postaci
czy też w postaci:
21 sie 19:13
piotr: | 1 | | 1/cos2x | |
| = |
| |
| sin2x+2cos2 | | 2+tg2x | |
teraz podstawienie t = tgx
i mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| arctg(t/√2) |
| | 2+t2 | | 2 | | 1+t2/2 | | √2 | |
21 sie 19:26
piotr: i pad stawić za t tgx
21 sie 19:31
Poprawkowicz: Dziękuję.
22 sie 10:56