znajdz równanie symetralnej odcinka AB
Aniakalamar: Cześć, we wtorek mam mature a w sumie nie wiem jednej z najważniejszych rzeczy z geometrii
analitycznej. Jak sie liczy symetralną odcinka?
Mam punkty A= 1,3
B= 3,7
No i obliczyłam wzór prostej i wyszło
Obliczyłam tez środek S = 2,5
I co teraz ?
21 sie 17:51
Omikron: Symetralna jest prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez środek odcinka AB (S).
a1*a2=−1 (warunek prostopadłości)
Po obliczeniu a, b obliczysz podstawiając współrzędne punktu S.
21 sie 17:53
maciu: y=−2x+5/2 i podstawisz (1,3)
życze ci żebyś zdała
21 sie 17:54
aniakalamar: Obliczyłam wyszło mi a2 = −2 ale wlasnie nie wiem jak obliczyć B
21 sie 17:55
aniakalamar: Brałko mi 1 punkt, mysle ze tym razem sie uda
21 sie 17:56
Janek191:
Punkty zapisujemy następująco :
A = ( 1, 3) B = ( 3, 7) S = ( 2, 5)
21 sie 17:57
aniakalamar: Przepraszam następnym razem tak zapisze
21 sie 17:57
aniakalamar: No ale to nie moja wina ze nie wiem jak obliczyć symetralną odcinka. No i nadal nie wiem. Daj
innym mi podpowiedzieć, moze we wtorek to bedzie i stracę punkta
21 sie 17:58
Janek191:
a2 = − 2
więc
y = − 2 x + b
Wstawiasz za x oraz y współrzędne punktu S i wyliczasz b.
21 sie 17:58
aniakalamar: Lepiej ze to zrozumiem teraz niz nigdy. Nie denerwuj sie tak, trzeba byc spokojnym przed matura
21 sie 18:00
maciu: jak sie za to zabrać?
21 sie 18:01
aniakalamar: Zastanawiam sie czemu w odpowiedziach jest y=−0,5 + 6
Skoro chociażby B=9
21 sie 18:02
maciu: ja tego nie pojmuje
21 sie 18:02
maciu: pomału spokojnie....
21 sie 18:02
Janek191:

S = (2, 5)
więc mamy
5 = −2*2 + b
b = 9
Odp. y = − 2x + 9
=============
21 sie 18:03
maciu: y=−2x+b
3=−2+5?
21 sie 18:03
aniakalamar: Dokładnie i ja to rozumiem Janek, tylko w odpowiedziach jest y=−0,5x + 6
Nie wiem moze jakis błąd
21 sie 18:04
Jolanta: Wiesz kiedy dwie proste są prostopadłe ?
| | −1 | |
np y=2x+4 prostopadła do niej y= |
| x+b |
| | 2 | |
21 sie 18:04
maciu: ale tam jest 1/2 to ma być −2
21 sie 18:05
Janek191:
A = ( 1, 3) B = ( 3, 7)
y = a x + b
3 = a + b
7 = 3 a + b
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4 = 2a
a = 2
więc
3 = 2 + b
b = 1
y = 2 x + 1 − równanie prostej AB

===========
21 sie 18:05
maciu: nie pojmuję?
21 sie 18:05
aniakalamar: Tak, i wyszło że a= 12 czyli zamieniamy i a=−2
21 sie 18:06
Janek191:
Źle wyznaczyłaś równanie prostej AB
21 sie 18:06
aniakalamar: To chwila licze jeszcze raz
21 sie 18:07
maciu: a ja mam pytanie,po co obliczać środek ?
21 sie 18:08
Janek191:
y = 2 x + 1 S = ( 2, 5)
a2 = −0,5
więc
y = −0,5 x + b
5 = −0,5* 2 + b
5 = − 1 + b
b = 6
Odp. y = −0,5 x + 6
=================
21 sie 18:08
Janek191:
Symetralna przechodzi przez środek odcinka
21 sie 18:09
6latek : Przeczytaj sobie definicje symetralnej . jest wszedzie .
21 sie 18:09
Janek191:
Wszystko jest już obliczone
21 sie 18:12
aniakalamar: No i nie wiem, nadal mi zle wychodzi
A= (1,3)
B= (3,7)
3=a+b
7=3a+b
Odejmuje stronami
−4=−2a
a= 12
3= 12 +b
b= 52
21 sie 18:12
maciu: nic nie rozumiem naprawde
21 sie 18:12
Jolanta: policz jeszcze raz wzór na prosta na samej górze,masz bład
21 sie 18:13
21 sie 18:14
maciu: wezmy sie za to zadanie...,ale w oddzielnym temacie
21 sie 18:15
aniakalamar: O boze faktycznie, ale jestem głupia. Dziękuje
To teraz to oblicze jeszcze raz i dam znac czy wyszło
21 sie 18:16
maciu: a geometrie przestrzenna umiesz? ostrosłupy i te inne?
21 sie 18:16
Janek191:
Ile jest 4 : 2 lub − 4 : ( −2) ?
21 sie 18:16
maciu: a do kogo te pytanie?
21 sie 18:17
aniakalamar: wyszło, dziekuje wszystkim. Juz wszystko wiem
21 sie 18:17
Janek191:
Do Ani
21 sie 18:18
maciu: ale,ja nie wiem
21 sie 18:18
aniakalamar: Do mnie, bo nie umiem dzielić. Zagapiłam sie i taki błąd
Oczywiscie jest to 2 w obu przypadkach
21 sie 18:18
aniakalamar: Jedyne czego jeszcze nie umiem to prawdopodobieństwo, ale juz raczej nie zdążę wiec trudno.
21 sie 18:19
maciu: to,nieważne na maturze dobrze zrobisz
21 sie 18:19
maciu: ale to bardzo łatwe przecież
21 sie 18:19
aniakalamar: Patrz maciu
Masz podane 2 punkty
A= (1,3)
B=(3,7)
Robisz z tego układ równań
3=a +b
7=3a + b
Odejmujesz stronami
−4= −2a / −2
a= 2
Podstawiasz zeby obliczyć b
3=2 +b
b= 1
Piszesz wzór y=2x +1
Patrzysz ze symetryczna czyli musi byc a= − 12
Teraz liczysz S i wychodzi ze S= (2,5)
Pozdrawiasz s do y= − 12 +b
5= − 12 razy 2 +b
b=6
Wzór to y= −12 + 6
21 sie 18:24
Janek191:
Pozdrawiasz do ( ?

)
y = −
12 x + b
21 sie 18:26
maciu: czyli ten środek to na końcu już jak jest symetralna i podstwaić x i y tak?
21 sie 18:27
maciu: pojmuje juz,pocwicz moze nierownosci kwadratowe
21 sie 18:28
aniakalamar: Miało byc podstawiasz, ale tez Was pozdrawiam

Ale bledy porobilam. Ale mysle ze wiadomo o co chodzi
Tak jak juz masz tą prostą y= − u {1}{2}x +b
To do niej podstawiasz punkty z S zeby sie dowiedzieć ile jest równe B no i zeby zapisać cały
wzór prostej
21 sie 18:30
aniakalamar: Wlasnie wiem, poćwiczę jeszcze to i jutro funkcje i chyba tyle
21 sie 18:31
21 sie 18:32