Geometria analityczna
Bass1997: Prosta k zawiera odcinek o końcach A=(4,5) i B=(7,9). Oblicz odleglosc początku układu
współrzednych od prostej k
21 sie 15:50
Jolanta: wzór na prosta przechodzaca przez dwa punkty
(y−y
A)(x
B−x
A)−(y
B−yA)(x−x
A)=0
wzór na odległość punktu P(x
0,y
0) od prostej Ax+Bx+C=0
21 sie 16:07
6latek :

1. Robie sobie szkic do zadania (zawszse robie
2.Piszse rownanie prostej przechodzej przez punkty A i B
jesli ja mam w postacci kierunkowej zamieniam na postac ogolna
3. Podsatwiam wspolrzedne punktu (0,0) do wzoru na odleglosc punktu od prostej i po zadaniu
21 sie 16:09
6latek : Witaj

Jednak sie skusilas ?
21 sie 16:10
Jolanta: Jeżeli nie masz wzoru to musisz ułożyć układ równan podstawiajac do y=ax+b
wspólrzedne najpierw punktu A póżniej B
21 sie 16:12
Jolanta: 
Witaj jakos próbuję mózg rozruszać
21 sie 16:13
6latek : To tak jak ja zeby sie nie zlasowal
21 sie 16:14
Bass1997: Okej postawiłam,wyszły mi współrzędne x i y i co teraz? Błagam o pomooocc, najlepiej jak to
zrobić bez wzoru
21 sie 17:20
Bass1997: Boze! współrzędne a i b
A= 4/3
B= −1/3
21 sie 17:21
Jolanta: napisz co Ci wyszło
21 sie 17:21
6latek : Nie da sie bez wzoru
Jakie wyszlo rownie tej prostej ?
Bo tutaj potrzene bedzie cale rownie prostej
21 sie 17:25
Bass1997: y= 4/3x − 1/3
21 sie 17:27
Bass1997: To moze byc ze wzoru tylko jak takiego wzoru się używa?
21 sie 17:28
Jolanta: to jest wzór prostej kierunkowy a do odległosci potrzebujemy ogólny.Ale patrzac na wykres
6latka cos żle policzyłaś
21 sie 17:34
Janek191:
3 y = 4 x − 1
4 x − 3 y − 1 = 0
więc A = 4 B = − 3 C = − 1
P = ( x
0, y
0) = ( 0, 0)
więc
| | I 4*0 − 3*0 − 1 I | | 1 | |
d = |
| = |
| |
| | √42 + (−3)2 | | 5 | |
21 sie 17:35
maciu: j0lanta,ty sie zdecyduj,bo albo pomagasz mi albo jakims imbecylom,co biorą sie za nauke 2 dni
przed maturą!
21 sie 17:35
Jolanta: Czyli dobrze policzyłaś
21 sie 17:38
maciu: ja tego zadania nie pojmuje
21 sie 17:42
Janek191:
@ maciu :
Skąd wiesz,że Bass1997 zdaje maturę ? Po jej ( jego ) wieku ?
21 sie 17:43
maciu: to jest logiczne,że 1997,a poza tym to typowe zadanie maturalne
21 sie 17:44
Bass1997: Nie jestem imbecylem, a za naukę wzielam sie ponad miesiac przed. Mam prawo nie umieć nawet
prostych rzeczy
21 sie 17:45
6latek : janek191 
2016−1997= 19 a tyle lat ma maciu bo tak pisal
21 sie 17:45
Bass1997: I dzięki Jola
21 sie 17:45
maciu: ja mam tak
5=4x+b
9=7x+b (*−1
5=4x+b
−9=−7x−b
−4=−3x
x=4/3 i co dalej?
21 sie 17:45
Jolanta: Maciu wracasz do swojego zadania?
21 sie 17:45
Janek191:
Znajdujemy równanie prostej AB. Zapisujemy je w postaci ogólnej A x + B y + C = 0.
Odległość punktu P = ( 0, 0) od tej prostej obliczamy ze wzoru : patrz 16.07
21 sie 17:45
maciu: ja tego nie rozumiem
21 sie 17:46
Bass1997: A wlasnie skąd wiadomo ze P to 0,0? Zawsze tak jest ?
21 sie 17:47
maciu: mam najpierw prostą wyznaczyć?
21 sie 17:47
maciu: taKA ma być ta prosta?
5=4/3(4) −1/3?
y=4/3x−1/3

?
21 sie 17:50
Janek191:
A = ( 4, 5) B = ( 7, 9)
y = a x + b
więc
5 = 4a + b
9 = 7 a + b
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
9 − 5 = 7 a + b − 4a − b
4 = 3 a / : 4
========
| | 4 | |
Wstawiam do I równania |
| za a |
| | 3 | |
| | 16 | | 15 | | 16 | | 1 | |
b = 5 − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
===================
Dalej jak o 17.35
21 sie 17:51
Jolanta: P (x,y) w tym zadaniu bylo (0,0)poniewaz był to początek układu wspołrzędnych
21 sie 17:52
Janek191:
@ Bass
Masz obliczyć odległość tej prostej od początku układu współrzędnych, czyli
od punktu O = (0, 0)
==================
21 sie 17:52
Aniakalamar: A rozumiem, czyli jakby nie powiedzieli ze początek to pewnie podali by jakies punkty prawda ?
21 sie 17:53
maciu: rozumiem 17 51,ale nie bardzo wiem co dalej,kiedys tez tego probowalem i nie wiem czego tego
nie rozumiem
21 sie 17:53
Bass1997: Okej dziękuję
21 sie 17:54
Jolanta: Tak mogłoby np być .oblicz odległość punktu (3,6)od prostej y=−3x+2
21 sie 17:57