Trygonometria
Tia: rozwiąż równanie
w razie wątpliwości: π − pi

1) Rozwiąż równanie
| | √3 | |
a) sin x = |
| , x − <−π ; 2π> |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) cos x = − |
| , x − <0 ; 3π> |
| | 2 | |
2) Rozwiąż równanie
c) sin(3x + 1) = −1
21 sie 13:43
Jack:
x − <−π ; 2π>
Chodzilo o x ∊ <−π ; 2π> (iks nalezy do przedzialu...) ?
21 sie 13:47
Tia: Dokładnie
21 sie 13:53
Jack:
| | √3 | |
sinus przyjmuje |
| dla 60o oraz dla 180 − 60 = 120o |
| | 2 | |
zatem
| | π | | 2π | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
i teraz podstawiam za "k" w obu przypadkach liczby calkowite zeby sprawdzic wszystkie mozliwe
rozwiazania nalezace do przedzialu.
wiec pierwsze dwa rozwiazania (dla k = 0) to
teraz sprawdzmy (dla k = 1)
| | π | |
x = |
| + 2π = juz widac ze za duzo, bo nam wyjdzie ponad 2π a przedzial konczy sie w 2π |
| | 3 | |
| | 2π | |
tak samo te drugie rozwiazanie czyli x = |
| + 2π |
| | 3 | |
wiec sprawdzmy teraz dla k = − 1
| | π | | 2π | |
x = |
| − 2π lub x = |
| − 2π |
| | 3 | | 3 | |
jak widac te rozwiazania tez nie naleza.
Jedynymi rozwiazaniami sa wiec
21 sie 13:54
Jack: teraz juz szybciej bez opisow.
| | 1 | |
b) cos x = − |
| , x ∊ <0 ; 3π> |
| | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
no i za k podstawiasz... np. 0,1,2,3...
21 sie 13:59
Jack:
2.
z wlasnosci sinusa (z wiedzy jak wyglada graficznie) wiemy ze sin x = 0 dla x = kπ
zatem wystarczy zrobic
i to jest proste rownanie gdzie szukamy iksa
21 sie 14:07
Jack: reszte sprobuj sam
21 sie 14:08