Tożsamości trygonometryczne
bulbul: sprawdz czy równośc jest tożsamoscia trygonometryczną. Podaj niezbedne zalozenia
| | 1−cosx | | sinx | |
a |
| = |
| |
| | sin x | | 1+cosx | |
| | sinx | | 1−cosx | | 2 | |
b |
| + |
| = |
| |
| | 1−cosx | | sinx | | sinx | |
| | 1 | | cosx | |
d |
| − |
| = tgx |
| | sinx cosx | | sinx | |
21 sie 13:26
g: Wszystkie te wzory dadzą się sprowadzić do wzoru na jedynkę trygonometryczną.
Nie są jednak z nią tożsame, bo mają dziury w dziedzinie.
Jeśli przyjmiemy, że tożsamość powinna być spełniona DLA KAŻDEGO x, to te wzory
nie są tożsamościami.
21 sie 13:55
brat maciu:
Tożsamość trygonometryczna nie musi być spełniona dla wszystkich kątów.
21 sie 13:59
Jack: musi dla kazdego...
21 sie 14:09
Jerzy:
Kiepski dowcip.
21 sie 14:25