Wielomiany
myl: 1. rozwiąż równanie (3x−7)(4−3x)(x−2)(x+2) = 0
2. rozwiąż równanie x2(2x−1)+7x+(x−2)2=3x−246
3.wyznacz c i d w wyrażeniu x3 + 2x2+cx+d jeśli dla x = −2 i x=2 to wyrażenie przyjmuje
wartość 0
Utknąłem w martwym punkcie. Kompletnie. Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? Najlepiej
metodą łopatologii uproszczonej :F
21 sie 13:12
Benny: 1.
Iloczyn a*b*c*c=0 ⇔ a=0 lub b=0 lub c=0 lub d=0, więc
(3x−7)=0 lub (4−3x)=0 lub (x−2)=0 lub (x+2)=0
2.
x3−x2+7x+x2−4x+4−3x+246=0
x3+250=0
(x+3√250)(x2+3√250x+3√2502)=0
x=−53√2
3.
(−2)3+2(−2)2−2c+d=0
23+2*22+2c+d=0
21 sie 13:23