Oblicz pochodną z definicji
Mat: Oblicz pochodną z definicji:
y = 5sin3x
y = 3cos5x
Znalazłem jak policzyć sinx lub cosx ale nie mogę dojść co zrobić z tymi liczbami. Proszę o
pomoc.
21 sie 11:59
Saizou :
musimy policzyć granicę ilorazu różnicowego prze h→0 (uwaga zapis będzie bez h→0)
f(x)=y=5sin3x
| | f(x)−f(x+h) | | 5sin3x−5sin(3(x+h)) | | sin3x−sin(3(x+h)) | |
lim |
| =lim |
| =5 lim |
| = |
| | h | | h | | h | |
| | | | 3x−3x+3h | | 3x+3x+3h | | 2sin |
| cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
=5 lim |
| = |
| | h | |
| | | | 6x+3h | | 3 | |
10 lim |
| •cos |
| = 10• |
| •cos3x=15cos3x |
| | | | 2 | | 2 | |
analogicznie drugi przykład
21 sie 12:20
Benny: | | sin(3(x+h))−sin3x | | | |
5limh→0 |
| =5limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
21 sie 12:24