Trójkąt ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny
mhm: Sprawdź, czy trójkąt o bokach długości 8cm, 10cm i 16cm jest ostrokątny, prostokątny czy
rozwartokątny. Uzasadnij
21 sie 11:56
Omikron: a2+b2<c2 − trójkąt rozwartokątny
a2+b2=c2 − trójkąt prostokątny
a2+b2>c2 − trójkąt ostrokątny
21 sie 12:09
Omikron: Wynika to z tw. cosinusów (Cos=0 w prostokątnym, ujemny w rozwartokątnym, dodatni w
ostrokątnym)
21 sie 12:13
Saizou :
albo bez tego

największy kąt leży na przeciwko najdłuższego boku, z tw. Carnota mamy, że:
16
2=8
2+10
2−2•8•10•cosα , gdzie α to kąt między bokami o dł. 8 cm i 10 cm
stąd wniosek że 90<α<180
21 sie 12:13
mhm: Eh, niby łopatologia, ale tak mnie przymuliło, że kompletnie stanąłem na tym zadaniu. Dzięki.
21 sie 12:55
6latek : Najprostsza odpowidz podal '\Omikron
21 sie 15:02
sofiexx2x: Boki trójkąta mają długość 21 cm,17 cm, 10 cm. Sprawdź czy trójkąt jest ostrokątny,
rozwartokątny czy prostokątny.
5 mar 09:51
wredulus_pospolitus:
odkopałaś analogiczne zadanie ... gdzie masz podane co zrobić ... więc w czym problem
5 mar 10:05