równanie wykładnicze
ppp: 23x3=(112)2x2+x
23x3=23−2x2−x
x3=−2x2−x
21 sie 11:17
Jolanta: x3+2x+x=0
x(...
21 sie 11:24
ppp: x(x2+2+1)=0
21 sie 11:29
Jolanta: x3+2x2+x=0
x(x2+2x+1)=0
x=0 lub x2+2x+1=0
dalej wiesz?
21 sie 11:31
Jolanta: oj przepraszam tam u góry kwadrat zgubiłam
21 sie 11:32
ppp: x2+2x2+1=? tak?
i to wyliczyć z delty?
21 sie 11:34
Jolanta: tak albo jeśli widzisz wzorem skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b
(x+1)2=x2+2x+1
21 sie 11:37
Jolanta: kawe muszę wypic

a
2+2ab+b
2
21 sie 11:38
ppp: 
a jeśli z delty to będzie Δ=2
2−4*1*1=4−4=0
21 sie 11:43
ppp: x= −22*1=−1
21 sie 11:44
Jolanta: tak
21 sie 11:46
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
( |
| )x3 = ( |
| ) − 2 x2 − x |
| | 3 | | 3 | |
x
3 = −2 x
2 − x
x
3 + 2 x
2 + x = 0
x*( x
2 + 2x + 1) = 0
x*(x + 1)
2 = 0
x = 0 lub x = − 1 ( podwójny )
=============
21 sie 15:18