Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 9. Jeśli przestawimy cyfry w tej liczbie
magda: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 9. Jeśli przestawimy cyfry w tej liczbie, to otrzymamy
liczbę o 45 większą. Wyznacz liczbę początkową.
Jakieś wskazówki, jak to zrobić?
21 sie 09:03
Omikron: j − cyfra jedności
d − cyfra dziesiątek
10d+j − liczba
j+d=9
10d+j+45=10j+d
Rozwiąż układ równań.
21 sie 09:25
Mariusz:
a+b=9
10b+a=10a+b+45
a+b=9
−9a+9b=45
9a+9b=81
−9a+9b=45
18b=126
b=7
a+b=9
a+7=9
a=2
Liczba to 27
21 sie 09:25