wykaz ze
6latek : Wykaz z e dla kazdej nieparzystej liczby naturalnej n liczba
n3+3n2−n−3 jest podzielna przez 48
sprowadze to do postaci
n2(n+3)−1(n+3) = (n2−1)(n+3)= (n−1)(n+1)(n+3)
Ztego widze ze mam 3 kolejne liczby naturalne nieparzyste
Tylko teraz podzielnosc przez 48 ?
20 sie 22:16
Omikron: n jest nieparzysta z założenia, w takim razie n−1, n+1, n+3 to trzy kolejne liczby naturalne
parzyste.
20 sie 22:18
Omikron: 48=4*4*3
Wśród trzech kolejnych liczb parzystych będą albo dwie podzielne przez 2 i jedna przez cztery
(2*2*4) albo dwie przez 4, a jedna tylko przez 2 (4*4*2).
W każdym z tych przypadków mamy podzielność przez 16. I teraz podzielność przez 3, to też wśród
trzech kolejnych liczb parzystych jedna będzie podzielna przez 3.
20 sie 22:19
6latek : Faktycznie masz racje
Teraz tak napweno iloczyn tych liczb bedzie podzielny przez 6
Teraz jeszcze pozostaloby udowonic podzielnosc przez 8 .Nie wiem za bardzo jak
20 sie 22:21
6latek : I tak jak napisales cojajmniej jedna podzielna przez 4
Terraz to sobie uporzadkuje .
20 sie 22:24
Jack: Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jeat podzielny przez 8...
20 sie 22:35
delta:
liczba nieparzysta n = 2k − 1 dla k∊C
(n − 1)(n + 1)(n + 3) = (2k − 2)*2k*(2k + 2) = 8(k − 1)*k*(k + 1)
iloczyn (k − 1)*k*(k + 1) jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych, jest więc
podzielny przez 6, stąd iloczyn 8(k − 1)*k*(k + 1) jest podzielny przez 48
20 sie 22:39
6latek : To tez jest ciekawe . Ja jeszce pozniej do tego wroce bo nieraz jest ze mamy wykazac
podzielnosc przez 8 a wychodzi np liczba podzielna przez 4
20 sie 22:44
Mila:
n∊N ∧n− liczba nieparzysta
n=2k+1,
(2k+1)3+3(2k+1)2−(2k+1)−3= po wykonaniu działań i rozłożeniu na iloczyn
=8*k*(k+1)*(k+2)= 48*m jako iloczyn liczby 8 przez iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych.
Iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6.
20 sie 23:06
Mila:
m∊N
20 sie 23:06
6latek : dziekuje CI bardzo
Milu 
Pozdrawiam
20 sie 23:07
6latek : Robie sobie Milu teraz zadania z ksiazki Zadania i testy z matematyki dla klas 1 i 2
Gdowski i Plucinski
20 sie 23:09
Mila:
Powodzenia.
20 sie 23:17
6latek : Ja bede wstwail te zadania tutaj na forum niech tez skorzystaja przyszli maturzysci
20 sie 23:29
delta:
Cytat z postu Mili z godz. 23:06: "8*k*(k+1)*(k+2)= 48*m jako iloczyn liczby 8 przez iloczyn
3 kolejnych liczb naturalnych. Iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6.
Mila, a zauważyłaś mój wpis o godz. 22:39, wniosłaś coś nowego?
20 sie 23:45
Mila:
Delta , Twój pomysł jest bardzo dobry, ale n=2k−1 dla k∊C nie musi być liczbą naturalną
np. dla k=0.
Chciałam Ci zwrócić uwagę na tę małą nieścisłość.
21 sie 00:04
6latek : Na co i ja tez nie zwrocilem uwagi
21 sie 00:11
Mila:
Dobranoc

.
21 sie 00:31
6latek : Dobranoc
Milu
21 sie 00:34