matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
kanikuł:
Oblicz daną całkę nieoznaczoną:
9
2x
− 9
∫
dx
3
2x
+3
20 sie 21:16
Benny:
9
2x
−9
(3
2x
−3)(3
2x
+3)
∫
dx=∫
dx=∫(3
2x
−3)dx=
3
2x
+3
3
2x
+3
1
=
3
2x
−3x+C
2ln3
20 sie 21:37
kanikuł:
Hmm to ostatnie miejsce gdzie spodziewałem się wzorów skróconego mnożenia xd. Dzięki, pół godziny się głowiłem jak to ugryźć
.
20 sie 21:38