Wielomiany.
Igor: Dla jakich wartości parametru m równanie x4+mx2+4−m2=0 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
20 sie 17:09
Jerzy:
t = x2 i brak rozw. albo jedno lub dwa ujemne
20 sie 17:32
Igor: Popełniłem błąd jest 2mx2
No to mam postać
t2+2tm+4−m2=0
Ale co ja mam teraz z tym zrobić?
20 sie 17:56
Benny: 1. Δt<0
2. Δt=0, t0<0
3. Δt>0, t1<0 oraz t2<0
20 sie 17:59
Igor: Nie rozumiem

.
20 sie 18:01
Benny: Twoje równanie zwane jest równaniem dwukwadratowym.
Jeśli Δ<0 to jest po prostu postaci
To jest ono zawsze dodatnie, czyli nie ma rozwiązań
Jeśli Δ=0 to jest postaci
(x2−t0)2=0, jeśli t0<0 to dostajemy wyrażenie zawsze dodatnie, czyli znowu nie ma
rozwiązań.
Jeśli Δ>0 to ma dwa rozwiązania i jest postaci
(t−t1)(t−t2)=0,
(x2−t1)(x2−t2)=0 i tutaj sytuacja się powtarza, jeśli oba pierwiastki tj. t1 oraz t2 są
ujemne to tak samo nie ma rozwiązania.
20 sie 18:47
piotr: równanie x4+2mx2+4−m2=0 nie będzie miało rozwiązań w R, dy
równanie t2+2mt+4−m2=0
1. nie będzie miało pierwiastków ⇔ Δ<0
2. jeden pierwiastek ujemny podwójny lub dwa pierwiastki ujemne ⇔ Δ ≥ 0 ∧ t1*t2 > 0 ∧
t1+t2 < 0
20 sie 18:54
Igor: Czyli tutaj nie powinno być rozwiązań?
20 sie 18:59
Jerzy:
Warunek 2 u Piotra niedobry...dwa ujemne:
x1*x2 > 0 i x1 + x2 < 0
20 sie 19:26
Jerzy:
Sorry...nie doczytalem
20 sie 19:34
piotr: | | (−(5 m2−16)1/2−m)1/2 | |
x1=− |
| |
| | √2 | |
| | (−(5 m2−16)1/2−m)1/2 | |
x2= |
| |
| | √2 | |
| | ((5 m2−16)1/2−m)1/2 | |
x3=− |
| |
| | √2 | |
| | ((5 m2−16)1/2−m)1/2 | |
x4= |
| |
| | √2 | |
20 sie 20:34