Wielomiany
Igor: Dla jakich wartości parametru a równanie (x−3a+2)(x
2−3x−4)=0
ma dwa różne rozwiązania.
(x−3a+2)(x
2−3x−4)=0
a≠0
Δ>0
I czy
czy jakoś inaczej?
I zapewne trzeba przekształcić to równanie wiec pytanie jak?
20 sie 16:07
6latek : najpierw sie zastanow (policz ile rozwiazan ma x2−3x−4=0
20 sie 16:09
Igor: 9+16=25
Δ=5
Δ>0
x1=−1
x2=4
20 sie 16:11
6latek : WIdzie w sumie dobrze myslaes
No to skoro to rownanie ma juz dwa rowne rozwiaznia to
rownanie (x−2a+2=0 nie moze miec pierwiastkow juz czyli nalezy rrozwazac rownie x−2a+2≠0
20 sie 16:15
Omikron: Lub drugi przypadek, to równanie ma pierwiastki, ale te same co pierwsze
20 sie 16:16
Benny: @6latku funkcja liniowa ax+b=0, gdzie a≠0 ma zawsze jedno rozwiązanie.
20 sie 16:20
Igor: A czyli po prostu podstawiam pod x.
20 sie 16:21
Benny: x2−3x−4=0 ma dwa rozwiązania
x=−1 oraz x=4
więc owe równanie musi być postaci
(x+1)2(x−4)=0 lub (x+1)(x−4)2=0
20 sie 16:23
6latek : W takim razie muszse nad tym pomyslec Benny
20 sie 16:24
Igor: Czyli jak ja to mam rozwiązać.
Podstawiam :
x
1=−1
x
2=4
za
x w (x−3a+2)=0
−1−3a+2=0
−3a=−1
3a=1
v
4−3a+2=0
3a=6
a=3
I jeszcze jedno pytanie.
Założenie że a≠0 to jak mam zapisać dla tego przykładu?
20 sie 16:36
Benny: | | 1 | |
Tamto a jest inne niż to w zadaniu. Nie ma żadnych założeń. Tylko a= |
| lub a=3 spełnia |
| | 3 | |
treść.
20 sie 16:39
Igor: Następne zadanie jest z 3 rozwiązaniami.
(x−2m+3)(x
2−4x−5)
Δ=16+20
√Δ=6
x
1=−1
x
2=5
(x−2m+3)=0
−1−2m+3=0 v 5−2m+3=0
m=1 v m=4
W odpowiedziach mam
m≠4
m≠1
W tamtym zadaniu odpowiedzi były po prostu
20 sie 16:54
Benny: Teraz, aby były 3 rozwiązania to rozwiązanie x−2m+3 musi być różne od −1 oraz 5.
20 sie 17:57