20 sie 14:37
===:
... masz najprostsze z możliwych równań a brniesz w funkcję
20 sie 14:41
maciu: ja w nic nie brne, mam problem i tyle z tym zadaniem
20 sie 14:47
6latek :

| | 2 | |
nawet tak l y=− |
| x (czarna |
| | 5 | |
k ma byc rownolegla do l i przechodzic przez punkt (0,3)
proste rownolegle maja miec rowne wspolczynniki kierinkowe
| | 2 | |
czyli wspolczynnikkierunkowy prostek k=− |
| |
| | 5 | |
TEraz przypomnj sobie co pisalismy o wspolczynniku b ?
| | 2 | |
Rownanie prostej k bedzie y=− |
| x+b ile to b wynosi ? |
| | 5 | |
20 sie 14:47
6latek : Brniesz w slepy zaulek
To tego zadania wystarcza te dwie informacje ktore teraz podalem i po zadaniu (be zliczenia
zadnego
20 sie 14:48
maciu: b wynosi 3,ale w wiekoszosci tego typu zadan sie podstawialo coś żeby się z y zswumowało a tu
nie wychodzi
20 sie 14:50
===:
... ty kolego masz problem z każdym zadaniem.
Olewasz naukę ... teorię ... i rzucasz się do wody ... może ktoś wyciągnie.
UTOPISZ SIĘ
20 sie 14:51
maciu: nie z kazdym z wiekoszoscia nie mam
20 sie 14:51
===:
... NO WŁAŚNIE ... "coś się sumowało"

a niby dlaczego b=3
Do teorii biegiem marsz
20 sie 14:52
maciu: skoro równoległą to musi byc −0,4 x
to za y podstawiam 3=−0,4x+ i b powinno być 3,4 a nie ma takiej odpowiedzi
20 sie 14:55
===:
za y podstawiasz 3 OK
ale za x ZERO

....I WYLICZYSZ b
20 sie 14:56
6latek : Jezce raz napiszse . Za duzo dyskutujesz . Nie dyskutuj tyle i bedzie dobrze
Kolega
=== dobrze mowi z ebrniesz
Musisz wiedziec jakie sa zaleznosci pomiedzy wspolczynnikami kierunkowymi prostych jak sa
rownolegle dwie proste imnja sa prostopadle
CHcesz liczyc to licz
masz x=0 i y=3
licz b i napisz rownanie
Tylko po co jak mozna bez wysilku napisac
20 sie 14:57
maciu: tak, tak ma być, pojmuje
20 sie 14:58