matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz podanna zmienna ze wzoru
kONig:
Witam. Moglby ktos wytlumaczyc to zadanie? Wyznacz podana zmienna ze wzoru a) S =
a
1
1−q
, q
20 sie 14:23
Janek191:
a
1
S =
1 − q
20 sie 14:25
Janek191:
a
1
= S*( 1 − q) a
1
= S − S*q S*q = S − a
1
/ : S
S − a
1
a
1
q =
= 1 −
S
S
20 sie 14:27