Geometria analityczna
Bass1997: Dane są punkty A= ( −2,−1) i B= (10,4) oraz prosta k o równaniu y=−0,5x + 3
Oblicz odleglosc punktu A od prostej K
Chciałam to zrobić ze wzoru tylko nie umiem zamienić tej prostej ma postać ogólna i zastosować
ten wzór
20 sie 13:20
Omikron: 2y=−x+6
x+2y−6=0
20 sie 13:20
Bass1997: Dziękuje!
20 sie 13:35
20 sie 13:36
Omikron: Proszę
20 sie 13:36
maciu: a czemu tak? i po co są te punkty A i B ,jak ich tam nie ma nigdzie
20 sie 14:03
Omikron: B w tym przypadku niepotrzebny jest
20 sie 14:12
maciu: a czemu ?
20 sie 14:16
maciu: bardzo bym prosił,ja nie pojmuje,a to moze byc za 3 dni
20 sie 14:17
Janek191:
Dlatego, ze trzeba obliczyć tylko odległość punktu A od danej prostej k.
20 sie 14:17
Omikron: Bo trzeba obliczyć odległość punktu A od prostej k, więc podstawia się do wzoru, nic z punktem
B w poleceniu nie ma.
20 sie 14:17
Janek191:
A = (− 2, − 1) = (x
0, y
0)
x + 2y − 6 = 0 więc A = 1 B = 2 C = − 6
Odległość obliczamy z wzoru
| | I A x0 = B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
20 sie 14:20
maciu: aha pojmuje,tam chyba nawet wzor na to jest w tablicy maturalnej
20 sie 14:22
Omikron: Tak, jest
20 sie 14:22
Janek191:
| | I 1*(−2) + 2*(−1) − 6 I | | 10 | | 5*2 | |
d = |
| = |
| = |
| = 2√5 |
| | √(−2)2 + (−1)2 | | √5 | | √5 | |
20 sie 14:22