Równania Wielomianowe
Igor: Rozwiąż równania.
a) 2x4+3x3+3x−2=0
b)x5+x4−2x3−2x2+x+1.
c)(x+2)(x−1)+(x+2)(x−7)
20 sie 12:29
===:
c) "wyłącz" (x+2)
20 sie 12:32
Benny: 2(x
4−1)+3x(x
2+1)=0
2(x
2+1)(x
2−1)+3x(x
2+1)=0
(x
2+1)(2x
2−2+3x)=0
20 sie 12:34
===:
zauważ, że jednym z pierwiastków jest x=−2
20 sie 12:36
Igor: (x+2)[(x−1)+(x−7)]
A to mogę spokojnie te nawiasy opuścić.
(x+2)(x−4)
x=−2
x=4
A jak chciałbym powiedzieć czemu (x2+1) nie jest miejscem zerowym to jak mam powiedzieć?
20 sie 12:41
Janek191:
b,c − to nie są równania
20 sie 12:45
Igor: A no zapomniałem dopisać =0.
20 sie 12:48
Janek191:
c) ( x + 2)*[( x − 1) + ( x − 7)] = 0
( x + 2)*(2 x − 8) = 0
x = − 2 lub x = 4
==============
20 sie 12:49
6latek : 
x
2+1 to nie jest zadne miejsce zerowe tylko jakies wyrazenie
Przeciez znasz definicje miejsca zerowego
Ewentualnie to tak x
2+1=0 nie ma rozwiazan a liczbach R bo nie istnieje kwadrat z liczby
ujemnej
x
2+1−0 to x
2=−1 juz widzisz ?
20 sie 12:49
6latek : Dzien dobry
Janek191
20 sie 12:51
Janek191:
Witaj 6latku

Czy to Ty byłeś ostatnio 5latkiem, czy jest inny ?
20 sie 12:54
6latek : Ja bylem bo zablokowali dostep do lewej strony i myslalem zena tamtym nicku bedzie lepiej .
jednak nie .
20 sie 12:55
Igor: Dzięki wszystkim za pomoc

.
20 sie 12:59
Igor: Dobra jeszcze takie.
(x−1)[x4+5x2−36]
20 sie 13:05
6latek : x
4+5x
2−36
rozkladamy na czynniki
zakladamy x
2=t i t≥0
t
2+5t−36
Δ= 25+144=169
√169=13
| | −5−13 | |
t1= |
| = −9<0 nie spoelnia zalozen |
| | 2 | |
wracamy dp podsatwienia
x
2=4 to x=2 lub x=−2
x
4+5x−36= (x
2+9)(x−2)(x+2)
20 sie 13:11
Omikron: x=1 ⋁ x4+5x2−36=0
nie t=x2
t2+5t−36=0
Δ=25+4*36=132
t1=−9
t2=4
x2=−9 lub x2=4
Pierwsze to sprzeczność.
Czyli ostatecznie x∊{1,−2,2}
20 sie 13:11
Janek191:
( x − 1)*( x
4 + 5 x
2 − 36) = 0
x − 1 = 0 lub x
4 + 5 x
2 − 36 = 0
x = 1
====
lub x
4 + 5 x
2 − 36 = 0
Δ = 25 − 4*1*(−36) = 25 + 144 = 169
√Δ = 13
| | − 5 − 13 | |
x2 = |
| = − 9 − sprzeczność |
| | 2 | |
lub
x = − 2 lub x = 2
==============
Odp. x = − 2 lub x = 1 lub x = 2
============================
20 sie 13:11
Omikron: *niech
20 sie 13:11
6latek : Omikron
ja tez tak rozwiazuje jak
Janek191 ale nie wiem jak gosciu pojmuje wiec napisalem po
Bozemu
20 sie 13:13
Omikron: Ma do wyboru teraz rozwiązania
20 sie 13:14
6latek : Tylko ze wiesz wsumie to nie napisal rownania ale z tego co sie domyslam to pewnie ma byc
rownanie
20 sie 13:16
Omikron: Też tak myślę
20 sie 13:16
6latek : Chyba coraz wiecej osob sie wzielo za powtorke do matury
20 sie 13:17
Janek191:
Lepiej późno niż wcale
20 sie 13:18
Omikron: Na podstawie chyba nie ma wielomianów, więc to nie powtórka przez poprawą matury
20 sie 13:18
Igor: Dziękuje i poproszę jeszcze o pomoc z tym.
4x4+8x3+35x2−2x−9=0
20 sie 13:21
Igor: Nie no ledwo co zdałem 2 klasę, a że mam dużo braków to obiecałem sobie je nadrobić. Robię całą
książkę z 2 klasy. A mam matmę rozszerzoną.
20 sie 13:24
20 sie 13:28
Omikron: Nie widzę tam w podstawie wielomianów
20 sie 13:31
6latek : W liceum sa pewnie takie przyklady gdzie znajdziesz pierwiastek wsrod dzielnkow wyrazu wolnego
jak nie widzisz grupowania
NP ja tez tutaj nie widze wiec bym szukal tak jak napisalem
20 sie 13:31
6latek : No tez zauwazylem ale potegi pierwiastki i wzory skroconego mnozenia sa .
jak bedzie korzystal z kalkulatora to ma szanse zdac te 30%
20 sie 13:33
Omikron: Tak myślę, maciu będzie miał około 30%, tylko pytanie czy więcej niż 30 czy mniej.
20 sie 13:38
Benny: 4x
4+8x
3+35x
2−2x−9=0
4x
2(x
2+2x+9)−(x
2+2x+9)=0
(4x
2−1)(x
2+2x+9)=0
| | 1 | | 1 | |
4(x− |
| )(x+ |
| )(x2+2x+9)=0 |
| | 2 | | 2 | |
20 sie 14:09