Policzyłam już W(-1,-4) ale dalej nie wiem co mam zrobić.
Makaz: Dana jest funkcja 𝑓 𝑥 = 𝑥2 + 2𝑥 − 3dla 𝑥𝜖𝑅,
a) wyznacz jej wartość najmniejszą, największą, b) oblicz, dla jakich argumentów przyjmuje
wartości nieujemne,
c) rozwiąż graficznie równanie f(x) =−3 .
20 sie 11:59
Benny: f(x)=(x+1)2−4
Wartość najmniejsza to 4, wartości największej nie ma
b)
f(x)=(x+1)2−4=(x+1−2)(x+1+2)=(x−1)(x+3)
(x−1)(x+3)≥0
x∊...
20 sie 12:01
6latek : DO wyznaczenia najmniejszse i najwiekszsej wartosci funkcji nie ma potrzeby liczyc miejsc
zerowych
Po co
Musisz polczyc wspolrzedna yw=q wierzcholka paraboli i nie mas zjeszce do tego w okreslonym
przedziale
y=x2+2x−3 licz yw (masz na to wzor
20 sie 12:03